czwartek, 19 czerwca 2014

Jajka w sosie groszkowym

Jajka w sosie groszkowym...
Połówki jajek ugotowanych na twardo.
I sos na bazie majonezu i śmietany.
Doprawiony chrzanem i musztardą.
A w nim kosteczki cebuli i ziarna groszku.
Oprószone drobno posiekanym szczypiorkiem.
Pyszny smak nie tylko od święta!
 Składniki:
  1. 8 jaj;
  2. Puszka groszku konserwowego (waga netto, po odsączeniu 240 g);
  3. 60 ml zalewy z groszku z puszki;
  4. 1 średnia cebula;
  5. 200 g majonezu;
  6. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  7. 1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka;
  8. 1 łyżeczka musztardy;
  9. Sól;
  10. Pieprz;
  11. Pęczek szczypiorku.



 Sposób przygotowania:
  1. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić na pół. Ułożyć na dnie podłużnego naczynia/talerza lub salaterki.
  2. Cebulę obrać. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki.
  3. Groszek odcedzić z zalewy. Zalewy nie wylewać! Dodać do cebuli.
  4. Do miseczki z cebulą i groszkiem dodać majonez, śmietanę i 60 ml zalewy z groszku. Dokładnie wymieszać. 
  5. Sos doprawić chrzanem, musztardą, solą i pieprzem do smaku.
  6. Tak przygotowanym sosem polać połówki jaj.
  7. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  8. Jaja zatopione w sosie oprószyć po wierzchu szczypiorkiem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Sos powinien mieć konsystencję słodkiej śmietany.
  2. Ilość majonezu i śmietany można dowolnie zmieniać, przy czym ich ilość powinna być w proporcji 1:1.
  3. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  4. Do jajek można dodać pokrojone w kostkę marynowane pieczarki (około 200 g - waga netto, po odsączeniu), a szczypiorek zastąpić drobno posiekaną natką pietruszki.
  5. Ilość chrzanu i musztardy można dowolnie zmieniać. Można użyć dowolnego rodzaju musztardy (u mnie chrzanowa).
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >