czwartek, 29 listopada 2018

Zupa krem z zielonych warzyw


 Składniki:
  1. 1 ćwiartka z kurczaka lub 3 skrzydełka;
  2. 1/4 korzenia selera;
  3. 1 duża marchewka;
  4. 1 średnia pietruszka;
  5. Biała część pora;
  6. 1 mała cebula;
  7. 1 ząbek czosnku;
  8. 3 średnie ziemniaki;
  9. 250 g mrożonych różyczek brokuła;
  10. 200 g mrożonej, zielonej fasolki;
  11. 1 puszka groszku konserwowego (waga netto, po odcedzeniu 240 g);
  12. 2 ziarna ziela angielskiego;
  13. 3 ziarna pieprzu;
  14. 2 liście laurowe;
  15. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  16. 1,5 l zimnej wody;
  17. Sól;
  18. Pieprz.
Dodatkowo/do posypania po wierzchu:
  1. Grzanki;
  2. 150 g sera gorgonzola. 

Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić w kostkę. Pora pokroić w plasterki. 
  2. Ząbek czosnku obrać.
  3. Cebulę obrać, przekroić na pół, i każdą połówkę opiec nad ogniem (w przypadku kuchenki gazowej) lub na suchej patelni (w pozostałych przypadkach).
  4. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  5. Groszek konserwowy odcedzić na sicie z zalewy. Zalewę wylać.
  6. Gorgonzolę drobno pokruszyć.
  7. Ćwiartkę z kurczaka/skrzydełka umyć, osuszyć, włożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, por, ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, opieczoną cebulę. Zalać zimną wodą (1,5 litra).
  8. Rosół gotować na bardzo małym ogniu (powinien jedynie delikatnie pyrkać) przez około 1 godzinę.
  9. Po tym czasie wyjąć ćwiartkę/skrzydełka, doprawić rosół solą i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
  10. Następnie wyjąć liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, czosnek, cebulę i por. (wyrzucić lub wykorzystać w inny sposób - do tej zupy nie będą już potrzebne).
  11. Do gotującej się zupy wrzucić pokrojone ziemniaki, chwilę pogotować (około 5 minut) i dodać brokuły, fasolkę szparagową i odcedzony groszek konserwowy. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (około 25 minut).
  12. Ugotowaną zupę zestawić z ognia i zblendować na gładki krem.
  13. Dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  14. Zupę podawać gorącą z grzankami i okruchami sera gorgonzola.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2 l kremowej zupy.
  2. Z dodatku gorgonzoli można zrezygnować.
  3. Groszek konserwowy można zastąpić mrożonym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Domowe grzanki ziołowe do zup i sałatek