tag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post8957733873646351866..comments2024-03-28T20:12:42.748+01:00Comments on Gospodyni Miejska: Zakwas na barszcz czerwonyGospodyni Miejskahttp://www.blogger.com/profile/17811680432109361790noreply@blogger.comBlogger49125tag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-40497432309811260552022-12-20T22:33:10.077+01:002022-12-20T22:33:10.077+01:00A co z burakami z zakwasu? Można je jakoś wykorzys...A co z burakami z zakwasu? Można je jakoś wykorzystać?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-15238638797203979782020-11-11T10:18:37.350+01:002020-11-11T10:18:37.350+01:00Czy po pasteryzacja zakwasu nie traci swoich właśc...Czy po pasteryzacja zakwasu nie traci swoich właściwości probiotykowych, nie zabijamy w ten soosob właściwych bakterii?<br />I czy wystarczy trzymać rozlany zakwas w butelkach w chłodnym miejscu dla zwiększenia trwałości?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05712676812548686029noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-64030664583690853862020-02-13T18:55:22.324+01:002020-02-13T18:55:22.324+01:00pozdrawiam 😁pozdrawiam 😁Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16807808417631835172noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-14349183275552479172020-02-13T18:53:37.192+01:002020-02-13T18:53:37.192+01:00🙃🙃🙃Gotowy zakwas można od razu zużyć do ugotowa...🙃🙃🙃Gotowy zakwas można od razu zużyć do ugotowania barszczu czerwonego na domowym zakwasie lub przechowywać w lodówce przez max. 14 dni. Zakwas można również poddać pasteryzacji🙃🙃🙃!!!. Witam. Pasteryzacja BE !!!. Można poddać zakwas karbonizacji/samoistne nagazowanie. Po rozlaniu zakwasu do butelek dodać +- 4 gr. cukru. Sprawdzić na kilku butelkach . Do każdej dodać inna ilość cukru. sprawdzać na butelkach typu PET po coli. ściskając butelkę wiecie jaki jest stan nagazowania i dodatkowo możecie upuścić nadmiar gazu. po jakimś czasie ustalicie ile cukru jest optymalnie i zamienicie butelki na szklane. Zakwas można wtedy przechowywać w chłodnych warunkach bardzo długoAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16807808417631835172noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-32996289150917618472020-02-13T18:52:33.536+01:002020-02-13T18:52:33.536+01:00🙃🙃🙃Gotowy zakwas można od razu zużyć do ugotowa...🙃🙃🙃Gotowy zakwas można od razu zużyć do ugotowania barszczu czerwonego na domowym zakwasie lub przechowywać w lodówce przez max. 14 dni. Zakwas można również poddać pasteryzacji🙃🙃🙃!!!. Witam. Pasteryzacja BE !!!. Można poddać zakwas karbonizacji/samoistne nagazowanie. Po rozlaniu zakwasu do butelek dodać +- 4 gr. cukru. Sprawdzić na kilku butelkach . Do każdej dodać inna ilość cukru. sprawdzać na butelkach typu PET po coli. ściskając butelkę wiecie jaki jest stan nagazowania i dodatkowo możecie upuścić nadmiar gazu. po jakimś czasie ustalicie ile cukru jest optymalnie i zamienicie butelki na szklane. Zakwas można wtedy przechowywać w chłodnych warunkach bardzo długoAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16807808417631835172noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-45195909066924095062020-01-19T09:52:50.889+01:002020-01-19T09:52:50.889+01:00Bardzo dobre rady.Bardzo dobre rady.Halinahttps://www.blogger.com/profile/07417030741556452506noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-7794998040341627242019-10-03T12:45:35.665+02:002019-10-03T12:45:35.665+02:00Witam. Czy zakwas z burakow w słoiku można dociąży...Witam. Czy zakwas z burakow w słoiku można dociążyc giętką plastikową przykrywką by niewyplywały?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01318719036605425863noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-31683041347308461772018-01-06T11:32:08.819+01:002018-01-06T11:32:08.819+01:00A ja lubie sluchac Klausa Schulze, Ash Ra Tempel,K...A ja lubie sluchac Klausa Schulze, Ash Ra Tempel,Kitaro, Richard Wahnfried, Georg Deuter,Tangerine Dream, niektore plyty tych wykonawcow sa trudno dostepne, jak naprzykalad Flesh Poin- Tangerine Dream, czy Gin Rose oraz Friendship -Ash Ra Tempel..... a barsz splesnial miAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-5703208752641670062017-09-27T12:40:34.392+02:002017-09-27T12:40:34.392+02:00Mój zakwas ma dziwny zapach. piana po paru dniach ...Mój zakwas ma dziwny zapach. piana po paru dniach jest lekko brązowa i pachnie trochę zgnilizna. może to wina ziela angielskiego, które wpłynęło na powierzchnię. to mój trzeci zakwas. wszystko zrobiłem jak należy.stoi czwarty dzień. czy on się będzie nadawał do picia?MAQUShttps://www.blogger.com/profile/05833532456408839318noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-4361117800918010992017-07-31T17:11:12.710+02:002017-07-31T17:11:12.710+02:00Po pasteryzacji zakwas może stać nawet do 6 miesię...Po pasteryzacji zakwas może stać nawet do 6 miesięcy.Gospodyni Miejskahttps://www.blogger.com/profile/17811680432109361790noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-15525253655636574142017-07-31T17:09:25.294+02:002017-07-31T17:09:25.294+02:00Witam,
W celu zapasteryzowania zakwas należy wlać ...Witam,<br />W celu zapasteryzowania zakwas należy wlać do szklanych słoików, włożyć do garnka, zalać zimną wodą do około 3/4 wysokości słoików, garnek przykryć pokrywką, gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze przez 20 minut od momentu zagotowania się wody, na średnim ogniu. Następnie słoiki z zakwasem należy schłodzić i przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.<br />Pozdrawiam serdecznie,<br />G.M.Gospodyni Miejskahttps://www.blogger.com/profile/17811680432109361790noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-75378211961518186782017-07-29T13:19:28.304+02:002017-07-29T13:19:28.304+02:00Jeśli zapasteryzuje słoiki z zakwasem to długo mi ...Jeśli zapasteryzuje słoiki z zakwasem to długo mi postoja w piwnicy? Jak długo je pasteryzowac? Pozdrawiam BetiBetiBetihttps://www.blogger.com/profile/02738375671816241452noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-77263359144806138762016-11-21T16:02:52.058+01:002016-11-21T16:02:52.058+01:00Dziękuję za przydatną poradę.
Pozdrawiam serdeczni...Dziękuję za przydatną poradę.<br />Pozdrawiam serdecznie,<br />G.M.Gospodyni Miejskahttps://www.blogger.com/profile/17811680432109361790noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-50041924565521896892016-11-14T11:31:59.890+01:002016-11-14T11:31:59.890+01:00Witam :)
po przelaniu zakwasu do butelek , wlewam ...Witam :)<br />po przelaniu zakwasu do butelek , wlewam do każdej butelki z zakwasem 1 łyżeczkę oliwy i zakręcam . Zakwas może stać nawet 3 m-ce .Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03790446398600470975noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-24630786896156132612015-12-08T14:28:19.502+01:002015-12-08T14:28:19.502+01:00buraki kupilam w sklepie eko, podobnie jak reszta ...buraki kupilam w sklepie eko, podobnie jak reszta dodatkow...ale wlasnie odwazylam sie sprobowac...w smaku lekko kwaskawy, ale wydaje mi sie ze chyba dobry :) dziekuje za przepis jak rowniez za odpowiedz. pozdrawiam agnieszkaKaDeFeehttps://www.blogger.com/profile/00220615051006011195noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-50536826970094820022015-12-08T13:35:46.806+01:002015-12-08T13:35:46.806+01:00Witam:-)
Jeśli na zakwasie nie ma pleśni, a zakwas...Witam:-)<br />Jeśli na zakwasie nie ma pleśni, a zakwas ma ładny zapach, to prawdopodobnie wszystko jest w porządku. Zakwas może zrobić się mazisty/glutowaty, jeśli dodana woda nie była całkowicie wystudzona, ale także dużo zależy od samych buraków niestety.<br />Pozdrawiam serdecznie,<br />G.M.Gospodyni Miejskahttps://www.blogger.com/profile/17811680432109361790noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-26508634562336940772015-12-07T20:58:55.351+01:002015-12-07T20:58:55.351+01:00ja skolei doddalam zakwasu chlebowego (brottrunk),...ja skolei doddalam zakwasu chlebowego (brottrunk), i niby wszystko jest okay, chociaz nie wiem dlaczego moj zakwas (pachnie wysmienicie, pojawila sie tez niewielka pianka na wierzchu)jest tak jakby lekko mazisty...czy to normalne? pozdrawiam serdecznieKaDeFeehttps://www.blogger.com/profile/00220615051006011195noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-42799696132750847492015-11-20T07:49:16.802+01:002015-11-20T07:49:16.802+01:00Niestety wylać:-(
Pozdrawiam serdecznie,
G.M.Niestety wylać:-(<br />Pozdrawiam serdecznie,<br />G.M.Gospodyni Miejskahttps://www.blogger.com/profile/17811680432109361790noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-70504692129164658862015-11-19T20:06:29.964+01:002015-11-19T20:06:29.964+01:00co zrobic gdy w butelce pojawila sie plesn
co zrobic gdy w butelce pojawila sie plesn<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-25273606844116804132015-11-14T14:55:05.417+01:002015-11-14T14:55:05.417+01:00Uwielbiam wszelkie rodzaje barszczu i sądzę że ten...Uwielbiam wszelkie rodzaje barszczu i sądzę że ten przepis jest także bardzo dobry. Aby był smaczny bardzo ważne jest aby nie było przewodnione tylko intensywny smak. Także tego typu zupa jest zdrowa więc warto ją przyrządzać. Sama robię według takiej receptury <a href="http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-barszcz-czerwony/" rel="nofollow">http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-barszcz-czerwony/</a> tylko że dodatki jak najbardziej można modyfikować w zależności od upodobań. Dziękuję za wpis i go także postaram się wypróbować.Jolanta Kowalikhttp://www.open-youweb.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-2831923508469851772014-11-30T23:41:10.814+01:002014-11-30T23:41:10.814+01:00właśnie się przymierzam, buraki mam,czosnek nie ch...właśnie się przymierzam, buraki mam,czosnek nie chiński też, piętkę żytniego chleba, teraz wyparzyć kamionkową beczusię (w sezonie ogórkowym kisiły się ogórki) i wygotować granitową kostkę (kawałek wrocławskiej nawierzchni) jako obciążenie talerzyka.I źródlana woda - chociaż to "źródło" to podobno pic na wodęAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-56227341444458111222014-08-08T14:42:06.428+02:002014-08-08T14:42:06.428+02:00Ja zawsze pilnuję, aby żaden burak nie wystawał po...Ja zawsze pilnuję, aby żaden burak nie wystawał ponad poziom wody. To skutecznie zapobiega powstawaniu pleśni. Tak jak pisze w komentarzach phi - buraki najlepiej docisnąć do dna talerzykiem,aby nie wypływały.<br /><br />Pozdrawiam serdecznie,<br />G.M.Gospodyni Miejskahttps://www.blogger.com/profile/17811680432109361790noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-31154987956677191042014-08-08T13:59:08.046+02:002014-08-08T13:59:08.046+02:00Taki zakwas należy pić nie gotowany, bo zabijamy b...Taki zakwas należy pić nie gotowany, bo zabijamy bakterie(te dobre również). To co ukisiłaś pij codziennie szklankę na surowo. Ma to ogromne znaczenie na Twoją krew, jelita i cały organizm. Niestety robiłam 4 razy i 2 razy zrobiła się pleśń, mimo identycznej instrukcji w kiszeniu. Może wiecie o co chodzi?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-69348644873596981212014-04-12T14:10:10.193+02:002014-04-12T14:10:10.193+02:00Własnie znalazłam Twój przepis, skorzystam , bo ku...Własnie znalazłam Twój przepis, skorzystam , bo kupiłam buraczki i mam ochotę na taki odżywczy zakwas, pozdrawiam :)Urszula - Proste potrawyhttps://www.blogger.com/profile/06793387146692113223noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5907861719933775772.post-48303970143793378242014-04-02T18:33:29.428+02:002014-04-02T18:33:29.428+02:00Buraki można wykorzystać do barszczu, można z nich...Buraki można wykorzystać do barszczu, można z nich zrobić np. <a href="https://bialczynski.wordpress.com/tag/salatka-z-kiszonych-burakow/" rel="nofollow">sałatkę z kiszonych buraków</a>Gospodyni Miejskahttps://www.blogger.com/profile/17811680432109361790noreply@blogger.com