Domowe, złociste i pyszne!
Miękkie, posypane ziarnami słonecznika.
Idealne do burgerów.
Polecam!
Składniki:
- 250 g mąki pszennej;
- 150 ml letniego mleka;
- 8 g świeżych drożdży;
- 25 g masła;
- 1,5 łyżeczki białego cukru;
- 0,5 łyżeczki soli;
- 1 jajo;
- 2 łyżki ziaren słonecznika.
Sposón przygotowania:
- Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę. W mące, po środku, zrobić zagłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem, zalać połową mleka i rozetrzeć palcami na rozczyn. Miskę przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Masło rozpuścić i ostudzić.
- Po tym czasie do miski wlać resztę mleka, roztopione masło i pół łyżeczki soli. Ciasto wyrabiać mikserem z hakiem przez około 10 minut, aż będzie elastyczne. Ciasto można też wyrabiać ręcznie. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z miski, podzielić na 4 części i z każdej uformułować bułkę. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć suchą ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Jajko roztrzepatać.
- Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, trzecia półka) przez około 15 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą 4 duże bułki hamburgerowe.
- Ziarna słonecznika można zastąpić ziarnami sezamu.
Źródło przepisu: Przy stole
super placuszki
OdpowiedzUsuń