środa, 19 czerwca 2013

Bułki hamburgerowe

Bułki hamburgerowe...
Domowe, złociste i pyszne!
Miękkie, posypane ziarnami słonecznika.
Idealne do burgerów.
Polecam!

 Składniki:
  1. 250 g mąki pszennej;
  2. 150 ml letniego mleka;
  3. 8 g świeżych drożdży;
  4. 25 g masła;
  5. 1,5 łyżeczki białego cukru;
  6. 0,5 łyżeczki soli;
  7. 1 jajo;
  8. 2 łyżki ziaren słonecznika.


























Sposón przygotowania:
  1. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę. W mące, po środku, zrobić zagłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem, zalać połową mleka i rozetrzeć palcami na rozczyn. Miskę przykryć suchą  ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
  2. Masło rozpuścić i ostudzić.
  3. Po tym czasie do miski wlać resztę mleka, roztopione masło i pół łyżeczki soli. Ciasto wyrabiać mikserem z hakiem przez około 10 minut, aż będzie elastyczne. Ciasto można też wyrabiać ręcznie. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  4. Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z miski, podzielić na 4 części i z każdej uformułować bułkę. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć suchą ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  6. Jajko roztrzepatać.
  7. Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, trzecia półka) przez około 15 minut.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 4 duże bułki hamburgerowe.
  2. Ziarna słonecznika można zastąpić ziarnami sezamu.
Źródło przepisu: Przy stole




1 komentarz: