Miękkie wewnątrz, lekko chrupiące na zewnątrz.
W smaku przypominające farsz do pierogów ruskich.
Obtoczone w papryce, przyprawione jedynie solą i pieprzem.
Pyszny dodatek do obiadu!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków;
- 250 g twarogu (u mnie chudy);
- Sól;
- Pieprz
- Słodka papryka w proszku.
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc tłuczkiem na gładką masę lub przecisnąć przez praskę.
- Twaróg dodać do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Ja robię to za pomocą tłuczka do ziemniaków.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Do miseczki wsypać słodką paprykę w proszku.
- Formułować kulki i obtaczać w papryce. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), przez około 15 - 20 minut.
- Podawać z surówką jako zastępnik ziemniaków do dania głównego lub jako samodzielne danie.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 15 kulek.
- Podczas pieczenia należy pilnować kulek, aby nie były w piekarniku zbyt długo, gdyż wówczas mogą stracić swój kształt.
- Do słodkiej papryki można dodać szczyptę ostrej lub chili, aby danie nabrało bardziej pikantnego smaku.
- Do panierki można dodać swoich ulubionych przypraw.
Źródło przepisu: BaBy w kuchni
Swietny pomysl!
OdpowiedzUsuń