wtorek, 9 lipca 2013

Kulki ziemniaczano-twarogowe

Kulki ziemniaczano-twarogowe...
Miękkie wewnątrz, lekko chrupiące na zewnątrz.
W smaku przypominające farsz do pierogów ruskich.
Obtoczone w papryce, przyprawione jedynie solą i pieprzem.
Pyszny dodatek do obiadu!

























Składniki:
  1. 1 kg ziemniaków;
  2. 250 g twarogu (u mnie chudy);
  3. Sól;
  4. Pieprz
  5. Słodka papryka w proszku.

























Sposób wykonania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc tłuczkiem na gładką masę lub przecisnąć przez praskę.
  2. Twaróg dodać do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Ja robię to za pomocą tłuczka do ziemniaków.
  3. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Do miseczki wsypać słodką paprykę w proszku.
  5. Formułować kulki i obtaczać w papryce. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), przez około 15 - 20 minut.
  7. Podawać z surówką jako zastępnik ziemniaków do dania głównego lub jako samodzielne danie.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 15 kulek.
  2. Podczas pieczenia należy pilnować kulek, aby nie były w piekarniku zbyt długo, gdyż wówczas mogą stracić swój kształt.
  3. Do słodkiej papryki można dodać szczyptę ostrej lub chili, aby danie nabrało bardziej pikantnego smaku.
  4. Do panierki można dodać swoich ulubionych przypraw.
Źródło przepisu: BaBy w kuchni


1 komentarz: