wtorek, 20 sierpnia 2013

Odrywane bułeczki cynamonowe

Odrywane bułeczki cynamonowe...
Rumiane zawijaski z ciasta drożdżowego.
Wypełnione słodką pastą cynamonową.
Niebo w gębie!
 Składniki:
Ciasto:
  1. 180 ml mleka (u mnie 0,5%);
  2. 50 g margaryny;
  3. 500 g mąki pszennej;
  4. Opakowanie suchych drożdży (7 g);
  5. 70 g białego cukru;
  6. 1/2 łyżeczki soli;
  7. 50 ml wody;
  8. 1 jajo.
Pasta cynamonowa:
  1. 100 g margaryny;
  2. 250 g białego cukru;
  3. 2 łyżki cynamonu.


Sposób przygotowania:
  1. Margarynę rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić do przestygnięcia.
  2. Do dużej miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól i wymieszać.
  3. Dodać wodę, wystudzone mleko z margaryną i jajo. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).
  4. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
  5. W międzyczasie przygotować nadzienie. W rondelku rozpuścić margarynę, dodać do niej cukier i cynamon i wymieszać na gładką pastę.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolinicy na prostokątny placek i posmarować równomiernie pastą cynamonową, tak aby krótsze boki były dokładnie pokryte masą, a przy dłuższych krawędziach pozostało około 2 cm nieposmarowanego ciasta. Ułatwi to sklejenie rolady.
  7. Następnie zwinąć ciasto w rulon i pokroić na 12 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta lekko ugnieść formułując bułeczkę i układać w równych odstępach na blasze.
  8. Blachę z bułeczkami włożyć do nagrzanego do 50 stopni piekarnika (3 półka, grzałka górna i dolna) na 30 minut do wyrośnięcia.
  9. Po upływie tego czasu podnieść temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec ciasto przez około 25 - 30 minut, aż do zarumienia (3 półka, grzałka górna i dolna).
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Margarynę w cieście i paście cynamonowej można zastąpić masłem.
  2. Do ciast drożdżowych najlepiej używać mleka 3,2 % ze względu na jego walory smakowe.
  3. Są to proporcje na blachę o wymiarach 25x35 cm.
  4. Z podanych składników wychodzi 12 bułeczek.
  5. W przypadku, gdyby bułeczki zbyt szybko rumieniły się na wierzchu, zmienić grzanie na samą grzałkę dolną lub na termoobieg.
Źródło przepisu: Magda Kucharzy.




5 komentarzy:

  1. Już od dawna mam ochotę je zrobić ;) u Ciebie wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak! Niebo w gębie! Robiłam ostatnio podobne, co u mnie zwiastuje już zapędy jesienno- zimowe:) apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. pieką się, a ja nie mogę się doczekać.... zapach niesamowity, aż deszcz się uspokoił

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja swoje trochę zmieniłam zamiast drożdży w proszku dałam normalne ( oczywiście zrobiłam zaczyn) babeczki rosły w ciepłe a nie w nagrzanym piekarniku. Efekt był taki ze wyszły mi baby a nie babeczki ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy na blaszkę trzeba dać papier do pieczenia czy czymś wysmarować???

    OdpowiedzUsuń