piątek, 27 września 2013

Muffiny z lentilkami

Muffiny z lentilkami...
Wilgotne, słodkie babeczki.
Doprawione kolorowymi cukierkami.
Idealne na dziecięce przyjęcia!
I nie tylko...

Składniki:
  1. 280 g mąki pszennej;
  2. 75 g białego cukru;
  3. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  4. 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
  5. 200 g lentilek;
  6. 300 g jogurtu greckiego;
  7. 75 ml oleju;
  8. 1 łyżeczka aromatu śmietankowego;
  9. 2 jaja.

























Sposób przygotowania:
  1. Przygotować 2 miseczki. W jednej wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i lentilki.
  2. W drugiej miseczce wymieszać ze sobą wszystkie składniki mokre: jaja, jogurt, olej i aromat śmietankowy.
  3. Do miseczki z suchymi składnikami wlać mokre składniki i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
  4. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić poszczególne otwory ciastem.
  5. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 20 - 25 minut.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.
  2. Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie. Ja wypełniam je za pomocą łyżki do lodów, dzięki czemu muffinki są w miarę równej wielkości.
  3. Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.
  4. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
  5. Lentilki można zastąpić cukierkami M&M's, a jogurt grecki kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub maślanką.
  6. Aromat śmietankowy można zastąpić łyżeczką ekstraktu waniliowego.
  7. Upieczone i wystudzone muffiny można dodatkowo polać lukrem i udekorować lentilkami.
Źródło przepisu: Śladami Słodkiej Babeczki.


3 komentarze: