Wilgotne, słodkie babeczki.
Doprawione kolorowymi cukierkami.
Idealne na dziecięce przyjęcia!
I nie tylko...
Składniki:
- 280 g mąki pszennej;
- 75 g białego cukru;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 200 g lentilek;
- 300 g jogurtu greckiego;
- 75 ml oleju;
- 1 łyżeczka aromatu śmietankowego;
- 2 jaja.
Sposób przygotowania:
- Przygotować 2 miseczki. W jednej wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i lentilki.
- W drugiej miseczce wymieszać ze sobą wszystkie składniki mokre: jaja, jogurt, olej i aromat śmietankowy.
- Do miseczki z suchymi składnikami wlać mokre składniki i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić poszczególne otwory ciastem.
- Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 20 - 25 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.
- Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie. Ja wypełniam je za pomocą łyżki do lodów, dzięki czemu muffinki są w miarę równej wielkości.
- Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.
- Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
- Lentilki można zastąpić cukierkami M&M's, a jogurt grecki kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub maślanką.
- Aromat śmietankowy można zastąpić łyżeczką ekstraktu waniliowego.
- Upieczone i wystudzone muffiny można dodatkowo polać lukrem i udekorować lentilkami.
Źródło przepisu: Śladami Słodkiej Babeczki.
Dzięki z przepis, jest cudowny :))
OdpowiedzUsuńSuper pomysł
OdpowiedzUsuńlubie takie przepisy
OdpowiedzUsuń