Ze złocistą, chrupiącą skórką.
Pełen ziaren. Pełen zdrowia.
Polecam!
Składniki:
- 600 g mąki krupczatki;
- 2/3 szklanki otręb pszennych;
- 1/2 szklanki łuskanych ziaren słonecznika;
- 3 łyżki ziaren siemnienia lnianego;
- 3 łyżki pestek dyni;
- 40 g świeżych drożdży;
- 1 łyżka białego cukru;
- 600 ml + 1 łyżka do zaczynu ciepłej wody;
- 1 łyżka soli.
- Do miseczki pokruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę letniej wody. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut.
- W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać mąkę z otrębami i solą. Dodać zaczyn z drożdży i 600 ml ciepłej wody. Wymieszać (mikserem przy pomocy mieszadeł, lub łyżką). Dodać słonecznik, siemie lniane, pestki dyni i ponownie wymieszać. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.
- W międzyczasie formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i obsypać obficie otrębami).
- Do tak przygotowanej formy wlać wyrośnięte ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.
- Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 60 minut.
- Upieczony chleb wystudzić, wyjać z formy, skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.
- Chleb przechowywać owinięty w ściereczkę.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 26 cm.
- Ciasto jest rzadkie, nie da się z niego uformułować bochenka.
- Temperatura wody nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży.
- Ziarna słoneczniku, siemnienia lnianego czy pestki dyni można zastąpić ziarnami sezamu, czy suszoną żurawiną.
- Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.
Smacznie wygląda :) Przepis zapisany, następny będzie ten :D Dziś już się piecze mój ;)
OdpowiedzUsuń