wtorek, 29 kwietnia 2014

Paprykowy kurczak na ryżu

Paprykowy kurczak na ryżu...
Kawałki kurczaka w aromatycznym pomidorowo-paprykowym sosie.
Dodatek różnokolorowych papryk i kukurydzy.
Podane na pachnącym curry ryżu.
Smacznego!
Składniki:
  1. 500 g filetów z piersi kurczaka;
  2. 1 średnia cebula;
  3. 1 średnia, czerwona papryka;
  4. 1 średnia, żółta papryka;
  5. 1 średnia, zielona papryka;
  6. 1 mała, ostra papryczka (u mnie żółta);
  7. Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);
  8. 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego;
  9. 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
  10. 300 g białego ryżu;
  11. 1 płaska łyżka curry;
  12. Pieprz;
  13. Sól;
  14. 250 ml + 125 ml zimnej wody;
  15. 1/4 pęczka natki pietruszki;
  16. Olej.
Marynata do piersi z kurczaka:
  1. 2 łyżki oleju;
  2. 3 łyżeczki przyprawy gyros;
  3. 2 łyżeczki curry;
  4. 5 ząbków czosnku.

























Sposób przygotowania:
  1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  2. Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą.
  3. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Do tak przygotowanego kurczaka  dodać marynatę i dokładnie wymieszać. Kurczaka w marynacie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
  4. Po upływie tego czasu kawałki kurczaka usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
  5. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
  6. Ostrą papryczkę jedynie umyć i osuszyć.
  7. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  8. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  9. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  10. Na rozgrzany, na dużej patelni olej, wrzucić pokrojoną paprykę i cebulę i delikatnie podsmażyć.
  11. Do lekko podsmażonej papryki z cebulą dodać odsączoną kukurydzę. Wymieszać i przez krótką chwilę wszystko razem podsmażyć.
  12. Następnie paprykę, cebulę i kukurydzę zalać 250 ml zimnej wody, dodać ostrą papryczkę w całości i dusić na małym ogniu, aż papryka nieco zmięknie.
  13. Dodać koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby wlać 125 ml zimnej wody (należy kontrolować ilość wody, aby powstał sos).
  14. Gdy papryka będzie już odpowiedniej miękkości dodać podsmażonego kurczaka. Wymieszać i chwilę razem podsmażać, aby smaki się połączyły.
  15. Na koniec danie doprawić solą, słodką papryką w proszku i pieprzem.
  16. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przy czym do wody, w której będzie gotowany, dodać łyżkę sproszkowanego curry. Odcedzić.
  17. Na dno podłużnego naczynia lub na każdy talerz oddzielnie układać zabarwiony na żółto od curry, gorący ryż. Na ryż wyłożyć kurczaka z sosem. Wierzch oprószyć posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 dorosłych osób.
  2. Można użyć papryk w dowolnym kolorze.
  3. Słodką paprykę w proszku można zastąpić ostrą lub chili.
  4. Z dodatku ostrej papryczki można całkowicie zrezygnować.
  5. Danie można podać na ryżu lub wymieszane z ryżem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


2 komentarze:

  1. Bardzo zachęcające, kolorowe danie. Jedno z takich, które naprawdę ładnie wygląda na talerzu.

    OdpowiedzUsuń