Kawałki kurczaka w aromatycznym pomidorowo-paprykowym sosie.
Dodatek różnokolorowych papryk i kukurydzy.
Podane na pachnącym curry ryżu.
Smacznego!
Składniki:
- 500 g filetów z piersi kurczaka;
- 1 średnia cebula;
- 1 średnia, czerwona papryka;
- 1 średnia, żółta papryka;
- 1 średnia, zielona papryka;
- 1 mała, ostra papryczka (u mnie żółta);
- Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);
- 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
- 300 g białego ryżu;
- 1 płaska łyżka curry;
- Pieprz;
- Sól;
- 250 ml + 125 ml zimnej wody;
- 1/4 pęczka natki pietruszki;
- Olej.
Marynata do piersi z kurczaka:
Sposób przygotowania:
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą.
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Do tak przygotowanego kurczaka dodać marynatę i dokładnie wymieszać. Kurczaka w marynacie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
- Po upływie tego czasu kawałki kurczaka usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
- Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
- Ostrą papryczkę jedynie umyć i osuszyć.
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Na rozgrzany, na dużej patelni olej, wrzucić pokrojoną paprykę i cebulę i delikatnie podsmażyć.
- Do lekko podsmażonej papryki z cebulą dodać odsączoną kukurydzę. Wymieszać i przez krótką chwilę wszystko razem podsmażyć.
- Następnie paprykę, cebulę i kukurydzę zalać 250 ml zimnej wody, dodać ostrą papryczkę w całości i dusić na małym ogniu, aż papryka nieco zmięknie.
- Dodać koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby wlać 125 ml zimnej wody (należy kontrolować ilość wody, aby powstał sos).
- Gdy papryka będzie już odpowiedniej miękkości dodać podsmażonego kurczaka. Wymieszać i chwilę razem podsmażać, aby smaki się połączyły.
- Na koniec danie doprawić solą, słodką papryką w proszku i pieprzem.
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przy czym do wody, w której będzie gotowany, dodać łyżkę sproszkowanego curry. Odcedzić.
- Na dno podłużnego naczynia lub na każdy talerz oddzielnie układać zabarwiony na żółto od curry, gorący ryż. Na ryż wyłożyć kurczaka z sosem. Wierzch oprószyć posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 dorosłych osób.
- Można użyć papryk w dowolnym kolorze.
- Słodką paprykę w proszku można zastąpić ostrą lub chili.
- Z dodatku ostrej papryczki można całkowicie zrezygnować.
- Danie można podać na ryżu lub wymieszane z ryżem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcające, kolorowe danie. Jedno z takich, które naprawdę ładnie wygląda na talerzu.
OdpowiedzUsuń