Słodycz jędrnych, zielonych winogron.
Soczystość selera konserowego.
Słoność fety. Ostrość czosnku.
I chrupkość prażonych migdałów.
Pyszne połączenie, niezapomniany smak!
Składniki:
- Słoiczek selera konserowego, wiórki (waga netto po odsączeniu 180 g);
- Kostka fety (waga netto 270 g);
- Nieduża kiść zielonych winogron (waga około 500 g);
- 100 g płatków migdałów;
- 2 ząbki czosnku;
- 3 czubate łyżki majonezu.
Sposób przygotowania:
- Płatki migdałów uprażyć na złoty kolor na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni. Wystudzić.
- Winogron umyć, osuszyć, niewielką ilość pozostawić do dekoracji, resztę pokroić na połówki i oczyścić z pestek.
- Seler odsączyć z zalewy, dodać do winogron. Wymieszać.
- Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Wymieszać.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki. Wymieszać.
- Do sałatki dodać majonez i 2/3 wystudzonych płatków migdałowych. Wymieszać.
- Wierzch sałatki oprószyć pozostałymi płatkami migdałów i udekorować winogronami.
- Sałatkę wstawić na około 1 godzinę przed podaniem do lodówki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Majonez można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, jogurtem greckim lub kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%. Można także połączyć majonez z jogurtem czy śmietaną.
- Sałatka ma wyjątkowy, lekko słodkawy smak.
- Zamiast płatków migdałów można użyć ziaren słonecznika i je uprażyć, lub dodać po 50 g obydwóch.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Przepyszna sałatka,naprawdę polecam!
OdpowiedzUsuńPrzepyszna,wielokrotnie sprawdzona,zawsze wszystkim smakuje.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na wykorzystanie selera naciowego, bardzo go lubię w sałatce, często robię sałatkę z selerem i ananasem, szynką, jajkiem i żółtym serem. Dziękuje ze super inspiracje na nowe wykorzystanie selera. Bardzo dobra sałatka, chętnie zrobię ją ponownie.
OdpowiedzUsuńAle to nie jest seler naciowy, tylko konserwowy
UsuńZamiast migdałów można dodać prażone solone nerkowce🙂
OdpowiedzUsuńSuper wygląda. Ciekawe zestawienie.
OdpowiedzUsuń