Paseczki różnokolorowych papryk.
Strąki ostrych papryczek chili.
Plasterki pieczarek, pióra cebuli.
A całość zatopiona w pomidorowo - paprykowym sosie.
Smacznego!
Składniki:
- 6 średnich, czerwonych papryk;
- 2 średnie, żółte papryki;
- 1 średnia, zielnona papryka;
- 2 czerwone papryczki chili;
- 500 g pieczarek;
- 6 średnich pomidorów;
- 3 duże cebule;
- 2 łyżki oleju;
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżka słodkiej papryki;
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki;
- Sól;
- Pieprz;
- Cukier.
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać, pokroić w pióra.
- Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski.
- Papryczki chili umyć, osuszyć, pozostawić w całości.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Na czubach pomidorów ponacinać krzyżyk, sparzyć (zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut), obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
- W garnku, w którym będzie gotowane leczo, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić pióra cebuli i plasterki pieczarek. Podsmażyć.
- Do podsmażonych pieczarek z cebulą dodać pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszać. Chwilę wszystko razem poddusić.
- Następnie dodać pokrojone papryki i papryczki chili. Wymieszać. Całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszając.
- Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę. Wymieszać.
- Leczo przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Podawać ciepłe z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 4 - 4,5 litra leczo.
- Aby leczo było bardziej pikantne, papryczki chili można drobno posiekać.
- Do potrawy można dodać kiełbasy śląskiej (około 500 g). Należy ją pokroić w kostkę i podsmażyć na oddzielnej patelni, po czym dodać do podsmażonych pieczarek i cebuli razem z pomidorami. Resztę wykonać zgodnie z przepisem.
- Leczo ma pyszny smak, jednak jego wadą są odchodzące skórki papryk.
- Ja nie obieram pieczarek, tylko myję je dokładnie pod bieżącą wodą.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń