środa, 18 czerwca 2014

Sałatka porowa z marynowanymi pieczarkami

Sałatka porowa z marynowanymi pieczarkami...
Plasterki marynowanych pieczarek i porów.
Pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe.
Ziarna słodkiej kukurydzy.
Kosteczki szynki i wiórki jajek.
A całość oblepiona majonezem.
Pychota!
 Składniki:
  1. 200 g szynki konserwowej;
  2. 200 g pieczarek marynowanych (waga netto, po odsączeniu);
  3. 6 średnich ogórków konserwowych;
  4. 2 białe części porów;
  5. Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);
  6. 5 jaj ugotowanych na twardo;
  7. 200 g majonezu;
  8. Sól;
  9. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Pory umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki, położyć na sicie i sparzyć wrzątkiem (obficie polać dużą ilością gorącej, zagotowanej wody). Ostudzić, osuszyć z wody, przełożyć do miski.
  2. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do porów.
  3. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki.
  4. Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki. Dodać do sałatki.
  5. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki.
  6. Ogórki odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.
  7. Do sałatki dodać majonez. Wymieszać.
  8. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  9. Wstawić na 2 - 3 h do lodówki.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Jajka zamiast ścierać na tarce można pokroić w kostkę, a pieczarki zamiast w plasterki pokroić w kostkę.
  2. Zamiast majonezu lub razem z majonezem można dodać kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%, gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego.
  3. Ja kupuję szynkę konserwową w plasterkach i taką kroję w kosteczkę.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


1 komentarz: