Plasterki marynowanych pieczarek i porów.
Pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe.
Ziarna słodkiej kukurydzy.
Kosteczki szynki i wiórki jajek.
A całość oblepiona majonezem.
Pychota!
Składniki:
- 200 g szynki konserwowej;
- 200 g pieczarek marynowanych (waga netto, po odsączeniu);
- 6 średnich ogórków konserwowych;
- 2 białe części porów;
- Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);
- 5 jaj ugotowanych na twardo;
- 200 g majonezu;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pory umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki, położyć na sicie i sparzyć wrzątkiem (obficie polać dużą ilością gorącej, zagotowanej wody). Ostudzić, osuszyć z wody, przełożyć do miski.
- Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do porów.
- Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki.
- Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki. Dodać do sałatki.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki.
- Ogórki odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Do sałatki dodać majonez. Wymieszać.
- Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Wstawić na 2 - 3 h do lodówki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jajka zamiast ścierać na tarce można pokroić w kostkę, a pieczarki zamiast w plasterki pokroić w kostkę.
- Zamiast majonezu lub razem z majonezem można dodać kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%, gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego.
- Ja kupuję szynkę konserwową w plasterkach i taką kroję w kosteczkę.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Moje smaki :) Zapisane do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń