Wiórki zielonej, młodej kapusty.
Kosteczki ostrej cebuli.
Drobno posiekany koperek.
Całość skropiona olejem i sokiem z cytryny.
Doprawiona cukrem, solą i pieprzem.
Pyszny smak wiosny!
Składniki:
- 1 mała główka młodej kapusty;
- 1 mała cebula;
- Pęczek koperku;
- 1 - 2 łyżki oleju;
- Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;
- 1 łyżeczka białego cukru;
- Sól;
- Pieprz.
- Kapustę oczyścić z liści wierzchnich, umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Posolić i odstawić na 10 minut.
- Cebulę obrać, drobno pokroić. Dodać do poszatkowanej i posolonej kapusty.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do kapusty z cebulą.
- Surówkę wymieszać czystą dłonią.
- Do surówki dodać cukier, olej, sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ponownie wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Widoczna na zdjęciu slaterka została przygotowana z 1/2 dużej główki młodej kapusty.
- Ilość soku z cytryny i cukru należy dostosować do własnych upodobań smakowych.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz