poniedziałek, 4 maja 2015

Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Surówka z młodej kapusty z koperkiem...
Wiórki zielonej, młodej kapusty.
Kosteczki ostrej cebuli.
Drobno posiekany koperek.
Całość skropiona olejem i sokiem z cytryny.
Doprawiona cukrem, solą i pieprzem.
Pyszny smak wiosny!
























Składniki:
  1. 1 mała główka młodej kapusty;
  2. 1 mała cebula;
  3. Pęczek koperku;
  4. 1 - 2 łyżki oleju;
  5. Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;
  6. 1 łyżeczka białego cukru;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
 Sposób przygotowania:
  1. Kapustę oczyścić z liści wierzchnich, umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Posolić i odstawić na  10 minut.
  2. Cebulę obrać, drobno pokroić. Dodać do poszatkowanej i posolonej kapusty.
  3. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do kapusty z cebulą. 
  4. Surówkę wymieszać czystą dłonią.
  5. Do surówki dodać cukier, olej, sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ponownie wymieszać.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Widoczna na zdjęciu slaterka została przygotowana z 1/2 dużej główki młodej kapusty.
  2. Ilość soku z cytryny i cukru należy dostosować do własnych upodobań smakowych.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz