środa, 28 października 2015

Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i groszkiem

Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i groszkiem...
Kosteczki ugotowanych ziemniaków.
Kulki zielonego groszku.
Oblepione tuńczykiem i majonezem.
Oprószone szczypiorkiem.
Pyszna prostota!
Składniki:
  1. 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem);
  2. 2 puszki tuńczyka w oleju (waga netto 1 puszki po odsączeniu - 130 g);
  3. Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu - 240 g);
  4. 1 średnia cebula;
  5. Pęczek szczypiorku;
  6. 4 łyżki majonezu;
  7. Sól;
  8. Pieprz. 

Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Pokroić w kostkę.
  2. Tuńczyka odsączyć z oleju. Dodać do ziemniaków.
  3. Groszek odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki.
  4. Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do sałatki.
  5. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać. Dodać do sałatki (odrobinę można pozostawić do oprószenia po wierzchu). Wymieszać.
  6. Do sałatki dodać majonez. Wymieszać.
  7. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
 SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Sałatka ma bardzo delikatny smak. Osobom lubiącym wyraziste smaki może wydawać się mdła - można wówczas dodać drobno pokrojone ogórki kiszone.
  2. Groszek w sałatce można zastąpić kukurydzą konserwową, a szczypiorek - koperkiem.
  3. Dla nadania sałatce koloru można dodać drobno pokrojoną, czerwoną paprykę i/lub jajka ugotowane na twardo. 
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


5 komentarzy: