Kosteczki ugotowanych ziemniaków.
Kulki zielonego groszku.
Oblepione tuńczykiem i majonezem.
Oprószone szczypiorkiem.
Pyszna prostota!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem);
- 2 puszki tuńczyka w oleju (waga netto 1 puszki po odsączeniu - 130 g);
- Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu - 240 g);
- 1 średnia cebula;
- Pęczek szczypiorku;
- 4 łyżki majonezu;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Pokroić w kostkę.
- Tuńczyka odsączyć z oleju. Dodać do ziemniaków.
- Groszek odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki.
- Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do sałatki.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać. Dodać do sałatki (odrobinę można pozostawić do oprószenia po wierzchu). Wymieszać.
- Do sałatki dodać majonez. Wymieszać.
- Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Sałatka ma bardzo delikatny smak. Osobom lubiącym wyraziste smaki może wydawać się mdła - można wówczas dodać drobno pokrojone ogórki kiszone.
- Groszek w sałatce można zastąpić kukurydzą konserwową, a szczypiorek - koperkiem.
- Dla nadania sałatce koloru można dodać drobno pokrojoną, czerwoną paprykę i/lub jajka ugotowane na twardo.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Delikatna w smaku, pyszna:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń