Masa na brownies:
- 230 g masła;
- 2 szklanki białego cukru;
- 4 jaja;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 2/3 szklanki kakao;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa na ciasteczka orzechowe (12 sztuk):
- 1/2 szklanki oleju (u mnie rzepakowy);
- 1 szklanka białego cukru;
- 2 jaja;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- 1/2 szklanki masła orzechowego (najlepiej kremowego, u mnie jednak z kawałkami orzeszków);
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1/2 łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- Papier do pieczenia;
- Tłuszcz do wysmarowania formy;
- Cukier puder do oprószenia ciasta po wierzchu - opcjonalnie.
Szklanka = 240 ml
Brownies:
- W rondelku, na małym ogniu, rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła dodać cukier i energicznie wymieszać, aż cukier w większości się rozpuści. Odstwić do lekkiego wystudzenia.
- Do przestudzonego masła z cukrem dodać jaja i ekstrakt waniliowy i wymieszać.
- Do średniej miski wsypać mąkę. Dodać kakao, sól, proszek do pieczenia i wymieszać.
- Następnie do miski z suchymi składnikami dodać masło z cukrem, jajkami i ekstraktem waniliowym i całość wymieszać, aż do połączenia składników. Masa na brownies nie musi być idealnie gładka.
- Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do tak przygotowanej formy wylać masę na brownies.
Ciasteczka orzechowe:
- Do miski (u mnie od miksera) wlać olej, dodać cukier i wymieszać mikserem. Następnie dodać jaja, ekstrakt waniliowy, masło orzechowe i dokładnie wymieszać przy pomocy miksera.
- W drugiej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche tj. mąkę, sodę i sól.
- Wymieszane, suche składniki wsypać do miski z olejem, cukrem, jajami i masłem orzechowym i dokładnie wymieszać miskerem.
- Z powstałego ciasta dłońmi/łyżką (ja robiłam to łyżką do lodów) formować kule (12 sztuk) i układać je rzędami w formie z ciastem na brownie.
- Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 45 - 50 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Odstawić do wystudzenia.
- Wystudzone ciasto wyjąć z blachy (dzięki papierowi do pieczenia powinno być to łatwe) i oprószyć cukrem pudrem - opcjonalnie.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na formę do pieczenia o wymiarach 33 x 23 cm.
- Z podanych składników wychodzi 12 sporych porcji ciasta.
- Ciasto, zwłaszcza w częściach z ciasteczkami jest chrupiące i twrdawe z wierzchu, ale w środku miękkie i lekko ciągutkowe :-).
- Szklanka = 1 cup = 240 ml.
- Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
Inspiracja do przepisu: Lovely Little Kitchen.
Ależ rozpusta! :)
OdpowiedzUsuńCzekolada + masło orzechowe, to musi być boskie :)
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń