czwartek, 8 września 2016

Brownies z ciasteczkami orzechowymi

 Składniki:

Masa na brownies:
  1. 230 g masła;
  2. 2 szklanki białego cukru;
  3. 4 jaja;
  4. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  5. 1 szklanka mąki pszennej;
  6. 2/3 szklanki kakao;
  7. 1/2 łyżeczki soli;
  8. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa na ciasteczka orzechowe (12 sztuk):
  1. 1/2 szklanki oleju (u mnie rzepakowy);
  2. 1 szklanka białego cukru;
  3. 2 jaja;
  4. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  5. 1/2 szklanki masła orzechowego (najlepiej kremowego, u mnie jednak z kawałkami orzeszków);
  6. 2 szklanki mąki pszennej;
  7. 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  8. 1/2 łyżeczki soli.
Dodatkowo:
  1. Papier do pieczenia;
  2. Tłuszcz do wysmarowania formy;
  3. Cukier puder do oprószenia ciasta po wierzchu - opcjonalnie.
Szklanka = 240 ml


Sposób przygotowania:

Brownies:
  1. W rondelku, na małym ogniu, rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła dodać cukier i energicznie wymieszać, aż cukier w większości się rozpuści. Odstwić do lekkiego wystudzenia.
  2. Do przestudzonego masła z cukrem dodać jaja i ekstrakt waniliowy i wymieszać.
  3. Do średniej miski wsypać mąkę. Dodać kakao, sól, proszek do pieczenia i wymieszać.
  4. Następnie do miski z suchymi składnikami dodać masło z cukrem, jajkami i ekstraktem waniliowym i całość wymieszać, aż do połączenia składników. Masa na brownies nie musi być idealnie gładka.
  5. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Do tak przygotowanej formy wylać masę na brownies.
Ciasteczka orzechowe:
  1. Do miski (u mnie od miksera) wlać olej, dodać cukier i wymieszać mikserem. Następnie dodać jaja, ekstrakt waniliowy, masło orzechowe i dokładnie wymieszać przy pomocy miksera.
  2. W drugiej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche tj. mąkę, sodę i sól. 
  3. Wymieszane, suche składniki wsypać do miski z olejem, cukrem, jajami i masłem orzechowym i dokładnie wymieszać miskerem.
  4. Z powstałego ciasta dłońmi/łyżką (ja robiłam to łyżką do lodów) formować kule (12 sztuk) i układać je rzędami  w formie z ciastem na brownie.
  5. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 45 - 50 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Odstawić do wystudzenia.
  6. Wystudzone ciasto wyjąć z blachy (dzięki papierowi do pieczenia powinno być to łatwe) i oprószyć cukrem pudrem - opcjonalnie.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na formę do pieczenia o wymiarach 33 x 23 cm.
  2. Z podanych składników wychodzi 12 sporych porcji ciasta.
  3. Ciasto, zwłaszcza w częściach z ciasteczkami jest chrupiące i twrdawe z wierzchu, ale w środku miękkie i lekko ciągutkowe :-).
  4. Szklanka = 1 cup = 240 ml.
  5. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
Inspiracja do przepisu: Lovely Little Kitchen.






3 komentarze: