środa, 14 września 2016

Chleb graham z ziarnami na zakwasie


Składniki:

Zaczyn:
  1. 75 g aktywnego zakwasu żytniego;
  2. 75 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
  3. 75 g przegotowanej, letniej wody.
Ciasto chlebowe:
  1. 300 g mąki pszennej Grahama (typ 1850);
  2. 300 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
  3. 500 g letniej, przegotowanej wody;
  4. 20 g soli;
  5. 60 g ziaren słonecznika;
  6. 40 g pestek dyni;
  7. 30 g ziaren siemienia lnianego.
Dodatkowo:
  1. Masło do wysmarowania keksówki.


Sposób przygotowania:

  1. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin (u mnie cała noc).
  2. Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. obie mąki, wodę, sól, ziarna i pestki i dobrze wyrobić luźne ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na   8 - 12 godzin do wyrośnięcia.
  3. Keksówkę dokładnie wysmarować masłem. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do ponownego wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 10 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez kolejne 40 minut.
  5. Wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,28 kg bochenek chleba.
  2. Jest to przepis na  keksówkę o wymiarach 30 x 14 cm. 
  3. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. Ja jednak piekłam bez pary.
  4. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia.
Źródło przepisu: Kulinarne Szaleństwa Margarytki.




2 komentarze:

  1. Piękny bochenek :). Miłego popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam :) wyszedł pyszny chlebek. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń