Składniki:
Zaczyn:
- 75 g aktywnego zakwasu żytniego;
- 75 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
- 75 g przegotowanej, letniej wody.
Ciasto chlebowe:
- 300 g mąki pszennej Grahama (typ 1850);
- 300 g mąki pszennej (u mnie typ 650);
- 500 g letniej, przegotowanej wody;
- 20 g soli;
- 60 g ziaren słonecznika;
- 40 g pestek dyni;
- 30 g ziaren siemienia lnianego.
Dodatkowo:
- Masło do wysmarowania keksówki.
Sposób przygotowania:
- W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin (u mnie cała noc).
- Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. obie mąki, wodę, sól, ziarna i pestki i dobrze wyrobić luźne ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 8 - 12 godzin do wyrośnięcia.
- Keksówkę dokładnie wysmarować masłem. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do ponownego wyrośnięcia.
- Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 10 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez kolejne 40 minut.
- Wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 1,28 kg bochenek chleba.
- Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 30 x 14 cm.
- Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. Ja jednak piekłam bez pary.
- Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia.
Piękny bochenek :). Miłego popołudnia :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam :) wyszedł pyszny chlebek. Polecam!!!
OdpowiedzUsuń