czwartek, 27 października 2016

Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym








Składniki:
  1. 300 g makaronu (u mnie świdry, pełne ziarno Lubella);
  2. 1 puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach (waga netto, po odcedzeniu 130 g);
  3. 1 średnia, czerwona cebula;
  4. 500 g przecieru pomidorowego;
  5. 60 g żółtego sera (u mnie edamski);
  6. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
  7. Sól;
  8. Pieprz;
  9. Olej do smażenia.
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. duże wiórki).
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Tuńczyka odsączyć z oleju.
  5. Na rozgrzany na patelni olej (ok. 2 łyżek) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.
  6. Do podsmażonej cebuli dodać tuńczyka. Wymieszać i przez krótką chwilę, na małym ogniu, podsmażać.
  7. Następnie, na patelnię z cebulą i tuńczykiem wlać przecier pomidory i gotować na małym ogniu, aż sos trochę się zredukuje i zgęstnieje.
  8. Sos doprawić słodką papryką oraz solą i pieprzem do smaku.
  9. Tak przygotowany sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem i dokładnie wymieszać.
  10. Makaron podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany startym, żółtym serem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników, w zależności od apetytów, wychodzi porcja dla 2 - 3 dorosłych osób.
  2. Tuńczyka w oleju można zastąpić tuńczykiem w sosie własnym. Ważne, aby był to tuńczyk w kawałkach.
  3. Do przepisu należy użyć przecieru pomidorowego/passaty a nie koncentratu pomidorowego.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

4 komentarze: