Składniki:
- 300 g makaronu (u mnie świdry, pełne ziarno Lubella);
- 1 puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach (waga netto, po odcedzeniu 130 g);
- 1 średnia, czerwona cebula;
- 500 g przecieru pomidorowego;
- 60 g żółtego sera (u mnie edamski);
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. duże wiórki).
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Tuńczyka odsączyć z oleju.
- Na rozgrzany na patelni olej (ok. 2 łyżek) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.
- Do podsmażonej cebuli dodać tuńczyka. Wymieszać i przez krótką chwilę, na małym ogniu, podsmażać.
- Następnie, na patelnię z cebulą i tuńczykiem wlać przecier pomidory i gotować na małym ogniu, aż sos trochę się zredukuje i zgęstnieje.
- Sos doprawić słodką papryką oraz solą i pieprzem do smaku.
- Tak przygotowany sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem i dokładnie wymieszać.
- Makaron podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany startym, żółtym serem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników, w zależności od apetytów, wychodzi porcja dla 2 - 3 dorosłych osób.
- Tuńczyka w oleju można zastąpić tuńczykiem w sosie własnym. Ważne, aby był to tuńczyk w kawałkach.
- Do przepisu należy użyć przecieru pomidorowego/passaty a nie koncentratu pomidorowego.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Przepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńTa propozycja jest idealna. Sycąca i niezwykle smaczna.
OdpowiedzUsuńRewelacyjna i smaczna propozycja na obiad.
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja na smaczny i sycący obiad.
OdpowiedzUsuń