piątek, 2 marca 2018

Z jednego gara: Makaron z brokułem i sosem alfredo



 Składniki:
  1. 450 g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty);
  2. 1 średni brokuł;
  3. 4 szklanki zimnej wody;
  4. 1 szklanka słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki);
  5. 3/4 szklanki startego parmezanu;
  6. 4 łyżki masła
  7. 6 ząbków czosnku;
  8. 1 łyżka oliwy z oliwek;
  9. 1 łyżeczka soli;
  10. 1/4 łyżeczki pieprzu.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:
  1. Brokuł umyć, osuszyć, pokroić w niewielkie różyczki.
  2. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. drobne wiórki, nie na miał).
  4. Na dużą patelnię wsypać makaron (surowy). Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (6), oliwę z oliwek (1 łyżka), sól (1 łyżeczka) i pieprz (1/4 łyżeczki). Wlać zimną wodę (4 szklanki) i gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, makaron gotować, stale mieszając, przez 5 - 6 minut.
  5. Po tym czasie dodać różyczki brokułu oraz masło (4 łyżki) i gotować na średnim ogniu, stale mieszając, przez kolejne 2 - 3 minuty.
  6. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i na patelnię wlać śmietankę kremówkę oraz wsypać parmezan i gotować, na małym ogniu, stale mieszając, przez następne 2 - 3 minuty.
  7. Zdjąć z ognia. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 5 osób.
  2. Do przygotowania tego dania wystarczy jedna patelnia!
  3. Brokuł przygotowany w ten sposób pozostaje chrupiący. Jeśli ma być bardziej miękki, można go włożyć na patelnię na samym początku, wraz z makaronem, ząbkami czosnku, oliwą i przyprawami.
  4. Im różyczki brokułu będą mniejsze, tym szybciej się ugotują.
  5. Makaron można podawać oprószony dodatkową porcją parmezanu.
  6. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: The Pioneer Woman.


3 komentarze: