- 450 g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty);
- 1 średni brokuł;
- 4 szklanki zimnej wody;
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki);
- 3/4 szklanki startego parmezanu;
- 4 łyżki masła
- 6 ząbków czosnku;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka soli;
- 1/4 łyżeczki pieprzu.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
- Brokuł umyć, osuszyć, pokroić w niewielkie różyczki.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. drobne wiórki, nie na miał).
- Na dużą patelnię wsypać makaron (surowy). Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (6), oliwę z oliwek (1 łyżka), sól (1 łyżeczka) i pieprz (1/4 łyżeczki). Wlać zimną wodę (4 szklanki) i gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, makaron gotować, stale mieszając, przez 5 - 6 minut.
- Po tym czasie dodać różyczki brokułu oraz masło (4 łyżki) i gotować na średnim ogniu, stale mieszając, przez kolejne 2 - 3 minuty.
- Następnie zmniejszyć ogień do minimum i na patelnię wlać śmietankę kremówkę oraz wsypać parmezan i gotować, na małym ogniu, stale mieszając, przez następne 2 - 3 minuty.
- Zdjąć z ognia. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 5 osób.
- Do przygotowania tego dania wystarczy jedna patelnia!
- Brokuł przygotowany w ten sposób pozostaje chrupiący. Jeśli ma być bardziej miękki, można go włożyć na patelnię na samym początku, wraz z makaronem, ząbkami czosnku, oliwą i przyprawami.
- Im różyczki brokułu będą mniejsze, tym szybciej się ugotują.
- Makaron można podawać oprószony dodatkową porcją parmezanu.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: The Pioneer Woman.
Z jednego gara, podoba mi się idea.
OdpowiedzUsuńfajny obiadek
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń