Składniki:
CZEKOLADOWY CHLEBEK CUKINIOWY:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1/4 szklanki naturalnego kakao;
- 115 g masła;
- 4 jaja;
- 1 i 3/4 szklanki białego cukru;
- 1 i 1/2 łyżeczki soli;
- 3 szklanki startej cukinii;
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
- 1 szklanka (140 g) drobno posiekanej, czekolady deserowej lub gorzkiej (u mnie z gorzką o zawartości kakao min. 70 %).
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru;
- 1 - 2 łyżki mleka (u mnie 2%);
- 60 g czekolady deserowej lub gorzkiej (w kawałku) do przygotowania wiórek do oprószenia ciasta po wierzchu.
- Forma keksowa o wymiarach 26 x 13 cm;
- Papier do pieczenia;
- Tłuszcz do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skóry, oczyścić z nasion i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na tzw. małe wiórki, nie na miazgę). Odmierzyć 3 szklanki.
- Masło rozpuścić i wystudzić.
- Do miski wsypać mąkę pszenną. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, kakao oraz sól. Wymieszać.
- Do drugiej miski wlać wystudzone masło, ekstrakt waniliowy, wbić jaja oraz dodać startą cukinię i wymieszać.
- Do wymieszanych, mokrych składników dodać mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem oraz solą i wymieszać (najlepiej trzepaczką kuchenną), aż do połączenia się składników.
- Następnie dodać drobno posiekaną czekoladę i wymieszać.
- Formę keksową wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do tak przygotowanej formy wlać ciasto cukiniowe, wygładzić wierzch łopatką do ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 1 godzinę i 2o minut, aż do tzw. suchego patyczka. Pod koniec pieczenia (na około 20 minut przed końcem) ciasto można przykryć folią aluminiową, aby zbytnio nie przypiekło się z wierzchu.
- Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, ciasto odstawić w formie na około 20 minut w celu lekkiego przestudzenia.
- Po tym czasie ciasto wyjąć z formy, odkleić papier do pieczenia i przełożyć na kratkę w celu całkowitego wystudzenia.
- W międzyczasie przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder. Wlać mleko. Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną.
- Za pomocą obieraczki do warzyw, pozostałą czekoladę (60 g), pościnać w wiórki.
- Wystudzone ciasto oblać lukrem i oprószyć wiórkami czekoladowymi.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na formę keksową o wymiarach 26 x 13 cm
- Chlebek ten jest mocno czekoladowy dzięki dodatkowi naturalnego kakao i deserowej/gorzkiej czekolady.
- Cukinia nie jest wyczuwalna w smaku ciasta. Młodej cukinii nie trzeba obierać ze skórki. Ja zawsze obieram cukinię do ciasta, aby ją przemycić nie zauważoną :-)
- Do przygotowania ciasta potrzebne jest około 450 g cukinii, 2 tabliczki czekolady (każda po 100 g) i 4 duże jaja.
- Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
- Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
- Ciasto można przechowywać w temperaturze pokojowej przez max. 3 dni.
- Szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Martha Stewart.
Taki chlebek to ja rozumiem, mniam
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńCzy była by pani zainteresowana publikowaniem przepisów oczywiście odpłatnie na innym blogu kulinarnym? Proszę się odezwać przez formularz kontaktowy podany na mojej stronie
Chlebek wygląda okazale, trzeba się będzie przekonać jak smakuje.
OdpowiedzUsuńnie jadłam, ale wyglada naprawde przepysznie!
OdpowiedzUsuńTen chlebek to coś nowego dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTaki wątek naprawdę jest bardzo ciekawy.W przyszłości będę bardziej się tym interesował bo będę miał więcej czasu wolnego.
OdpowiedzUsuńCzy może wyjść zakalec?
OdpowiedzUsuńMoże ktoś z was zdecyduje się na zakup https://lifeplanet.pl/oczyszczacz/coway-storm .Sam to kupiłem bardzo dawno temu i jestem z tego powodu bardzo zadowolony.
OdpowiedzUsuńTen blog bardzo mi się podoba. Na pewno na tym blogu zostanie na dłużej.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Muszę koniecznie przetestować ten przepis.
OdpowiedzUsuńFajny chlebek ... musi być dobry !
OdpowiedzUsuńFajne jedzenie - lubię takie chlebki :D
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Chętnie skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń