czwartek, 24 maja 2018

Limonkowy ryż z kolendrą



Składniki:
  1. 1 szklanka białego ryżu długoziarnistego;
  2. 2 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego);
  3. 1/2 szklanki kolendry + kilka listków do posypania po wierzchu;
  4. Sok wyciśnięty z 1 całej limonki;
  5. 1 ząbek czosnku;
  6. 1/2 łyżeczki soli;
  7. 1 łyżka zimnej wody;
  8. 1 łyżka oleju.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:
  1. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wsypać suchy ryż i podsmażać, na średnim ogniu, stale mieszając, aż delikatnie się zarumieni.
  2. Następnie, na patelnię z podsmażonymi ziarnami ryżu wlać bulion (2 szklanki) i wsypać sól (1/2 łyżeczki). Gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu, aż ryż wypije cały płyn.
  3. Ugotowany ryż zdjąć z ognia, garnek przykryć przykrywką i odstawić na kilka minut, aby ryż doszedł we własnej parze.
  4. W międzyczasie przygotować pastę limonkowo - kolendrową.
  5. Świeżą kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  6. Z limonki wycisnąć sok.
  7. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  8. Do miseczki lub do pojemnika rozdrabniacza blendera wrzucić posiekaną kolendrę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wlać sok wyciśnięty z limonki oraz zimną wodę (1 łyżka). Całość zblendować na gładką pastę.
  9. Do ugotowanego ryżu wlać przygotowaną pastę z kolendry, czosnku oraz limonki. Całość dokładnie wymieszać.
  10. Ryż przyprawić solą do smaku i posypać pozostawionymi listkami kolendry.
  11. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja ryżu dla 3 - 4 osób, podana jako dodatek do dania głównego.
  2. Ryż przygotowany w ten sposób jest orzeźwiający, z wyczuwalną kolendrą.
  3. Ryż idealnie pasuje do dań mięsnych czy ryb. Doskonale komponuje się z daniami kuchni meksykańskiej i Tex - Mex np. w burrito czy Tacos.
Źródło przepisu: Mexican Please.


Jeśli lubisz meksykańskiej smaki ryż podaj z 
drobiowym Taco z patelni!


Drobiowe Taco z patelni

5 komentarzy: