Piegowate, aksamitne i bardzo wilgotne.
Pyszne wspomnienie letnich wypraw do lasu.
Chętni do degustacji?
Zapraszam!
Składniki:
- 300 g mąki pszennej;
- 250 ml jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 125 ml cukru;
- 2 jaja;
- 85 ml oleju
- 125 g jagód świeżych lub mrożonych + odrobina mąki do ich oprószenia;
- Kilka kropel olejku śmietankowego.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki muffinek, za wyjątkiem jagód, dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
- Jagody, niezależnie od tego czy świeże czy mrożone, dokładnie oprószyć mąką. Zapobiega to opadaniu owoców na spód ciasta podczas pieczenia. Dodać do ciasta.
- Całość delikatnie wymieszać.
- Przygotowane ciasto nakładać do formy na muffinki wypełnionej papilotkami.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka góra i dół) przez około 20 - 25 minut.
Uwagi do przepisu:
- Ciasto przed dodaniem jagód można, zamiast ręcznie, szybko wymieszać mikserem (wiem, że nie powinno się tak robić, ale jest to bardzo wygodne). Po dodaniu jagód tylko ręcznie.
- Ilość cukru można dowolnie zmniejszać/zwiększać.
- W celu sprawdzenia, czy muffiny się już upiekły, można użyć drewnianego patyczka. Jeśli po wbiciu w muffinkę pozostanie suchy, ciastka są gotowe.
Źródło przepisu: Arabeska Waniliowa
Ale cudownie wyrośnięte babeczki. Porywam jedną :)
OdpowiedzUsuń