Pszenne placki z papryczkami jalapeno i chili...
Pyszne, chrupiące i delikatnie pikantne.
Niezastąpiony dodatek do dań z grilla.
Idealne uzupełnienie lekkiej sałatki.
Komu ułamać kawałek? Spróbujcie, a nie pożałujecie!
Składniki:
- 250g mąki pszennej;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- 250g jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 czerwona papryczka chili;
- 25g marynowanych, odsączonych z zalewy, krojonych, zielonych jalapeno.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce (ja użyłam misy od robota kuchennego) wymieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.
- Dodać jogurt i sól i ponownie wymieszać.
- Z powstałej masy, na oprószonej mąką stolnicy, wyrobić ciasto (ja do mieszania i wyrabiania ciasta użyłam robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego).
- Wyrobione ciasto podzielić na 4 części.
- Każdą część ciasta rozwałkować na okrągłe placki o grubości ok. 2 mm.
- Papryczkę chili pokroić w krązki i z każdego krążka usunąć gniazda nasienne (jeśli ktoś lubi pikantne dania można ten etap pominąć).
- Na każdym placku układać po kilka plastrów papryczki chili i jalapeno. Docisnąć je dłonią, aby się przykleiły do placków.
- Wierzch każdego placka można delikatnie oprószyć solą.
- Placki piec oddzielnie na blasze wyłożenej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka góra i dół) przez około 8 - 10 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Marynowane, krojone, zielone papryczki jalapeno można dostać w dobrej cenie w Lidlu podczas tygodnia meksykańskiego.
- Placki można również przygotować na grillu. Przy użyciu papierowego ręcznika grill należy natłuścić olejem. Położyć placki na grillu i piec, aż nabiorą złocistego koloru, raz przewracając.
- Do ciasta można dodać również swoje ulubione przyprawy np. paprykę w proszku itp.
Źródło przepisu: Ucztowisko Jamiego
Chętnie wypróbuję. Zapowiadają się niezwykle smacznie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
Przepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń