czwartek, 9 maja 2013

Pszenne placki z jalapeno i chili


Pszenne placki z papryczkami jalapeno i chili... 
Pyszne, chrupiące i delikatnie pikantne.
Niezastąpiony dodatek do dań z grilla.
Idealne uzupełnienie lekkiej sałatki.
Komu ułamać kawałek? Spróbujcie, a nie pożałujecie!

Składniki:
  1. 250g mąki pszennej;
  2. 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  3. 250g jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  4. 1 czerwona papryczka chili;
  5. 25g marynowanych, odsączonych z zalewy, krojonych, zielonych jalapeno.



Sposób przygotowania:
  1. W dużej misce (ja użyłam misy od robota kuchennego) wymieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. 
  2. Dodać jogurt i sól i ponownie wymieszać. 
  3. Z powstałej masy, na oprószonej mąką stolnicy, wyrobić ciasto (ja do mieszania i wyrabiania ciasta użyłam robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego).
  4. Wyrobione ciasto podzielić na 4 części.
  5. Każdą część ciasta rozwałkować na okrągłe placki o grubości ok. 2 mm.
  6. Papryczkę chili pokroić w krązki i z każdego krążka usunąć gniazda nasienne (jeśli ktoś lubi pikantne dania można ten etap pominąć).
  7. Na każdym placku układać po kilka plastrów papryczki chili i jalapeno. Docisnąć je dłonią, aby się przykleiły do placków.
  8. Wierzch każdego placka można delikatnie oprószyć solą.
  9. Placki piec oddzielnie na blasze wyłożenej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka góra i dół) przez około 8 - 10 minut.
SMACZNEGO!



























Uwagi do przepisu:
  1. Marynowane, krojone, zielone papryczki jalapeno można dostać w dobrej cenie w Lidlu podczas  tygodnia meksykańskiego.
  2. Placki można również przygotować na grillu. Przy użyciu papierowego ręcznika grill należy natłuścić olejem. Położyć placki na grillu i piec, aż nabiorą złocistego koloru, raz przewracając.
  3. Do ciasta można dodać również swoje ulubione przyprawy np. paprykę w proszku itp.

Źródło przepisu: Ucztowisko Jamiego








2 komentarze: