Miękkie, wilgotne i puszyte.
Oblane białą czekoladą.
Oprószone wiórkami kokosowymi.
Nikt się im nie oprze.
Komu jedną? Serdecznie zapraszam!
Składniki:
- 3 jaja;
- 220 g mąki;
- 160 g cukru;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- 125 ml oleju;
- 200 ml jogurtu greckiego;
- Kilka kropel aromatu śmietankowego;
- 6 łyżek wiórków kokosowych;
- Szczypta soli.
Dodatkowo, na wierzch:
- Żółtka jaj oddzielić od białek.
- Żółtka wraz z cukrem utrzeć na puszystą masę.
- Mąkę przesiać. Dodać do niej proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
- Do ubitych żółtek z cukrem, stale miksując, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, jogurt grecki. Miksować, aż do całkowitego połączenia się skałdników.
- Do ciasta dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać masę łyżką (najlepiej drewnianą).
- Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Sztywne białka dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać masę.
- Powstałą masę przełożyć do formy na muffinki wypełnionej papilotkami.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół). Muffiny piec w nagrzanym piekarniku (3 półka) przez około 20 - 25 minut.
- W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić, dodając do niej łyżkę mleka.
- Upieczone muffinki nieco przestudzić. Następnie oblać je rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jogurt grecki można zastąpić jogurtem naturalnym, czy gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%. Aromat śmietankowy można także zastąpić innym np. waniliowym, czy migdałowym.
- Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie.
- Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.
- Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
niczym wielgachne Raffaello!
OdpowiedzUsuńna ile muffinek to jest przepis?
OdpowiedzUsuńNa 12 sztuk.
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę druga turę ;) Nie wiem czy mam jakieś dziwne foremki czy co, ale wyszlo mi 16 muffinek i jeszcze ciasto zostało. Mam nadzieję, że wyjdą pyszne... ;D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mam chyba jakies małe foremki :P
UsuńSmakują wyśmienicie, dawno nie jadłam tak dobrych, dzis pieke ponownie :)
Bardzo mi miło.
UsuńMoże to moja forma jest niewymiarowa, bo jest bardzo stara (przysłana kilka lat temu z USA). Najważniejsze, że muffinki smakują:)
Witam,
OdpowiedzUsuńJa wypełniam foremkę na muffiny do pełna, pewnie dlatego wychodzi mi 12 sztuk.
Pozdrawiam serdecznie,
Gospodyni Miejska
Zrobiłam je wczoraj i wyszły smaczne, ale masa była rzadka (robiłam 2/3, więc może czegoś dałam za mało bądź za dużo) i wypełnienie foremki do pełna okazało się katastrofą, bo ciasto rosnąc wyciekało z formy.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mimo wszystko smakowało. Masa nie powinna być rzadka. Przykro mi tylko, że wypełnienie formy do pełna okazało się katastrofą.
OdpowiedzUsuńJa zawsze wypełniam do pełna formę na muffiny i jeszcze mi się nie zdarzyło, aby ciasto wyciekło. Nawet rzadkie, a takie jest np. na muffiny z masą krówkową (http://gospodynimiejska.blogspot.com/2013/10/muffiny-z-masa-krowkowa.html), przy czym zawsze używam papilotek.
Pozdrawiam,
Gospodyni Miejska
Pyszności !! Rodzinka zachwycona !! Polewa z białej czekolady jest mistrzostwem.Ja Zalewam 3/4 papilotki ciastem i jest idealnie.Masa treściwa.Wszystko wyszło wspaniale,z ciasta uzyskałam 18 muffinek.
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten fantastyczny przepis !! :)
Rewelacyjny jest ten wpis
OdpowiedzUsuńslodkosci fajne
OdpowiedzUsuń