piątek, 24 maja 2013

Kiełbasa smażona z papryką i cebulą

Kiełbasa smażona z papryką i cebulą...
Przypieczona kiełbasa z chrupiącą, brązową skórką.
Towarzystwo słonecznych, żółtych i czerwonych warzyw.
Obfite śniadanie, smakowity obiad, czy szalona kolacja.
Który z tych wariantów należy do Was?
Zapraszam do spróbowania!



























Składniki:
  1. 250g dobrej jakości kiełbasy śląskiej (około 3 małe kiełbaski);
  2. 1 średnia czerwona papryka;
  3. 1 średnia, żółta papryka;
  4. 2 średnie cebule;
  5. Pieprz;
  6. Sól;
  7. Kilka kromek chleba;
  8. Ewentualnie olej do smażenia.


























Sposób przygotowania:
  1. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę.
  2. Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Na rozgrzaną patelnię (ja używam teflonowej i smażę bez dodatku tłuszczu) lub na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną kiełbasę i delikatnie podsmażyć na złocisty kolor.
  5. Do lekko podsmażonej kiełbasy dodać paprykę. Chwilkę podsmażyć.
  6. Następnie dodać cebulę. Wszystko wymieszać i smażyć, aż papryka będzie miękka a cebula zeszklona.
  7. Popieprzyć i posolić do smaku.
  8. Podawać z pieczywem.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch osób.
  2. Można użyć papryk jednego koloru.
  3. Dla bardziej wyrazistego smaku, do smażenia można użyć smalcu.
  4. Można podawać z musztardą.

3 komentarze:

  1. Rewelacja, niby zwykłe składniki, a tak kolorowo wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszła mi,wspaniała kolacja bardzo fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało:-)
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń