Przypieczona kiełbasa z chrupiącą, brązową skórką.
Towarzystwo słonecznych, żółtych i czerwonych warzyw.
Obfite śniadanie, smakowity obiad, czy szalona kolacja.
Który z tych wariantów należy do Was?
Zapraszam do spróbowania!
Składniki:
- 250g dobrej jakości kiełbasy śląskiej (około 3 małe kiełbaski);
- 1 średnia czerwona papryka;
- 1 średnia, żółta papryka;
- 2 średnie cebule;
- Pieprz;
- Sól;
- Kilka kromek chleba;
- Ewentualnie olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kiełbasę pokroić w drobną kostkę.
- Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię (ja używam teflonowej i smażę bez dodatku tłuszczu) lub na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną kiełbasę i delikatnie podsmażyć na złocisty kolor.
- Do lekko podsmażonej kiełbasy dodać paprykę. Chwilkę podsmażyć.
- Następnie dodać cebulę. Wszystko wymieszać i smażyć, aż papryka będzie miękka a cebula zeszklona.
- Popieprzyć i posolić do smaku.
- Podawać z pieczywem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Rewelacja, niby zwykłe składniki, a tak kolorowo wygląda :)
OdpowiedzUsuńWyszła mi,wspaniała kolacja bardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.