Niezastąpiona ozdoba każdego przyjęcia i rozkosz dla podniebień jego uczestników.
Niewielkim nakładem pracy i finansów pozwala zastąpić w menu zwykłe kotlety schabowe.
Nie dajcie się długo namawiać!
Zapraszam do stołu!
- 1,5 kg schabu bez kości;
- 2 ząbki czosnku;
- Czubata łyżeczka soli;
- 3 średniej wielkości twarde jabłka;
- Świeżo zmielony pieprz;
- Suszony tymianek;
- 125 ml soku jabłkowego bez dodatku cukru;
- 125 ml dowolnego bulionu (u mnie warzywny);
- 125 ml białego, wytrawnego wina;
- Olej/oliwa;
- Siatka wędliniarska lub mocna nić.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Ponacinać w dość duże plastry, tworząc kieszonki na jabłka, w taki sposób, aby nie przeciąć mięsa do końca.
- Czosnek obrać, przcisnąć przez praskę. Do czosnku dodać łyżeczkę soli, wymieszać. Tak przygotowaną masą natrzeć delikatnie każdą kieszonkę schabu.
- Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry.
- W każdej kieszonce schabu umieścić plaster jabłka i posypać świeżo zmielonym pieprzem, tak aby pieprz znalazł się również w kieszonkach.
- Wierzch mięsa posypać tymiankiem.
- Nadziane mięso włożyć do siatki wędliniarskiej lub ciasno obwiązać mocną nitką.
- Mięso posmarować olejem/oliwą.
- Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą/olejem i włożyć do niego mięso.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C (grzałka góra i dół) i do tak nagrzanego piekarnika wstawić schab na 20 minut.
- W tym czasie w rondelku podgrzać ze sobą bulion, sok jabłkowy i wino.
- Po upływie 20 minut pieczenia, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni C, mięso zalać przygotowaną mieszanką (punkt 10) i w tej temperaturze piec przez około 90 minut.
- Podczas pieczenia mięso co jakiś czas podlewać mieszanką.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Siatkę wędliniarską można nabyć np. na Allegro. Należy wybrać duży rozmiar, aby podczas wkładania do niej mięsa plastry jabłek się nie połamały.
- Silna nitka z powodzeniem zastępuje siatkę wędliniarską.
- Wino można zastąpić większą ilością soku jabłkowego.
- Bulion można przygotować z kostki rosołowej - w 125 ml wrzątku rozpuścić 1 kostkę rosołową.
- Pod koniec pieczenia można mięso przykryć, aby nie przypiekło się zbytnio z wierzchu.
- Nie należy przesadzać z ilością czosnku, aby czosnek nie zdominował smak dania.
Źródło przepisu: Galeria potraw
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz