poniedziałek, 6 maja 2013

Schab z jabłkami

Schab z jabłkami... Delikatne i soczyste mięso wzbogacone słodko - winnym smakiem jabłek.
Niezastąpiona ozdoba każdego przyjęcia i rozkosz dla podniebień jego uczestników.
Niewielkim nakładem pracy i finansów pozwala zastąpić w menu zwykłe kotlety schabowe.
Nie dajcie się długo namawiać! 
Zapraszam do stołu! 




Składniki:
  1. 1,5 kg schabu bez kości;
  2. 2 ząbki czosnku;
  3. Czubata łyżeczka soli;
  4. 3 średniej wielkości twarde jabłka;
  5. Świeżo zmielony pieprz;
  6. Suszony tymianek;
  7. 125 ml soku jabłkowego bez dodatku cukru;
  8. 125 ml dowolnego bulionu (u mnie warzywny);
  9. 125 ml białego, wytrawnego wina;
  10. Olej/oliwa;
  11. Siatka wędliniarska lub mocna nić.


Sposób przygotowania:
  1. Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Ponacinać w dość duże plastry, tworząc kieszonki na jabłka, w taki sposób, aby nie przeciąć mięsa do końca.
  2. Czosnek obrać, przcisnąć przez praskę. Do czosnku dodać łyżeczkę soli, wymieszać. Tak przygotowaną masą natrzeć delikatnie każdą kieszonkę schabu.
  3. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry.
  4. W każdej kieszonce schabu umieścić plaster jabłka i posypać świeżo zmielonym pieprzem, tak aby pieprz znalazł się również w kieszonkach.
  5. Wierzch mięsa posypać tymiankiem.
  6. Nadziane mięso włożyć do siatki wędliniarskiej lub ciasno obwiązać mocną nitką.
  7. Mięso posmarować olejem/oliwą.
  8. Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą/olejem i włożyć do niego mięso.
  9. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C (grzałka góra i dół) i do tak nagrzanego piekarnika wstawić schab na 20 minut.
  10. W tym czasie w rondelku podgrzać ze sobą bulion, sok jabłkowy i wino.
  11. Po upływie 20 minut pieczenia, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni C, mięso zalać przygotowaną mieszanką (punkt 10) i w tej temperaturze piec przez około 90 minut.
  12. Podczas pieczenia mięso co jakiś czas podlewać mieszanką.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Siatkę wędliniarską można nabyć np. na Allegro. Należy wybrać duży rozmiar, aby podczas wkładania do niej mięsa plastry jabłek się nie połamały.
  2. Silna nitka z powodzeniem zastępuje siatkę wędliniarską.
  3. Wino można zastąpić większą ilością soku jabłkowego.
  4. Bulion można przygotować z kostki rosołowej - w 125 ml wrzątku rozpuścić 1 kostkę rosołową.
  5. Pod koniec pieczenia można mięso przykryć, aby nie przypiekło się zbytnio z wierzchu.
  6. Nie należy przesadzać z ilością czosnku, aby czosnek nie zdominował smak dania.
Źródło przepisu: Galeria potraw









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz