Delikatny, kremowy i pyszny.
Idealny na ciepło i na zimno.
Zachwyci nawet smakoszy mięsa.
Spróbujcie sami!
Składniki:
- 10 jaj ugotowanych na twardo;
- 2 surowe jaja;
- 400 g pieczarek;
- Duża cebula;
- 1/2 puszki groszku konserwowego;
- Pęczek szczypiorku;
- 100 g żółtego sera;
- 4 płaskie łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 4 płaskie łyżki majonezu;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej/oliwa;
- Margaryna i bułka tarta do wysmarowania keksówki.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach;
- Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach;
- Cebulę obrać, drobno posiekać;
- Pieczarki i cebulę poddusić na niewielkiej ilości oleju/oliwy;
- Ser żóty zetrzeć na tarce o dużych oczkach;
- Szczypiorek drobno posiekać;
- W dużej misce wymieszać ze sobą: starte jajka, podduszone pieczarki i cebulę, szczypiorek, starty żółty ser i groszek;
- Do powstałej masy dodać śmietanę/jogurt grecki i majonez. Wymieszać.
- Następnie wbić surowe jajka, dokładnie wymieszać masę i doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Keksówkę (u mnie o wymiarach: długość 34 cm, szerokość:12 cm, pojemność 2l) dokładnie wysmarować margaryną i obficie posypać bułką tartą;
- Powstałą masę wylać do keksówki i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 60 minut (grzałka górna i dolna).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Dokładnie odmierzyć ilość majonezu i śmietany, aby masa nie była zbyt rzadka, czego skutkiem może być rozwalanie się pasztetu podczas krojenia;
- Blachę bardzo dokładnie wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, nawet jeśli jej wnętrze jest z powłoki nieprzywieralnej. Zapobiegnie to przywarciu pasztetu do keksówki i ułatwi jego wyjęcie.
- Pasztet wyjmować z keksówki dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Źródło przepisu: Coś pysznego
znakomity
OdpowiedzUsuńlubie grzybki
OdpowiedzUsuń