środa, 22 maja 2013

Trufle z płatków owsianych

Trufle z płatków owsianych...
Czekoladowe kulki otulone wiórkami kokosowymi.
Odrobina słodyczy dla każdego łasucha.
Idelane na słodki prezent.
Sedecznie polecam!



























Składniki:
  1. 750 ml płatków owsianych górskich;
  2. 250 ml cukru;
  3. 4 łyżki kakao;
  4. 130 g margaryny;
  5. 8 łyżek mleka;
  6. Kilka kropel olejku rumowego;
  7. 100 g wiórków kokosowych;
  8. Papilotki o średnicy dna 35 mm.

























Sposób przygotowania:
  1. Margarynę rozpuścić w garnku.
  2. Dodać cukier, kakao, mleko i stale mieszając gotować, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  3. Do powstałej masy wsypać płatki owsiane i dalej gotować przez około 5 minut, na małym ogniu, stale mieszając.
  4. Dodać kilka kropel olejku rumowego, wymieszać i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  5. Z lekko wystudzonej masy formułować kulki, obtaczać w wiórkach kokosowych i wkładać do papilotek.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanej porcji wychodzi około 30 trufli.
  2. Do masy można dodać również rodzynki.
  3. Należy uważać, aby masy nie gotować zbyt długo. Na skutek zbyt długiego gotowania może stać się za bardzo twarda i sucha i lepienie kulek będzie utrudnione. W takim przypadku należy dodać mleka i gotować do uzyskania odpowiedniej konystencji masy.

Źródło przepisu: Wielkie Żarcie


7 komentarzy:

  1. Na prezent, na deser i tak po prostu:) Piękne trufelki i jakie smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie słodkie maleństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudowności , mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis sprawdzony - trufle są bardzo dobre, robiłam je już kilka razy! Ilość cukru zmniejszyłam do 1/2 szklanki i jak dla mnie są wystarczająco słodkie ale to oczywiście kwestia gustu i smaku. Zamiast mleka można spokojnie dodać wody. Ostatnio masę dawałam do foremek na popularne "ule" (oczywiście bez żadnego kremu jak to się robi w ulach). Wyszły mi 42 małe ule - świetnie się wyjmują z foremek - polecam ten sposób podania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trufle smakowały i dziękuję za propozycje przygotowania.

      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  5. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
  6. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń