Czekoladowe kulki otulone wiórkami kokosowymi.
Odrobina słodyczy dla każdego łasucha.
Idelane na słodki prezent.
Sedecznie polecam!
Składniki:
- 750 ml płatków owsianych górskich;
- 250 ml cukru;
- 4 łyżki kakao;
- 130 g margaryny;
- 8 łyżek mleka;
- Kilka kropel olejku rumowego;
- 100 g wiórków kokosowych;
- Papilotki o średnicy dna 35 mm.
Sposób przygotowania:
- Margarynę rozpuścić w garnku.
- Dodać cukier, kakao, mleko i stale mieszając gotować, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Do powstałej masy wsypać płatki owsiane i dalej gotować przez około 5 minut, na małym ogniu, stale mieszając.
- Dodać kilka kropel olejku rumowego, wymieszać i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Z lekko wystudzonej masy formułować kulki, obtaczać w wiórkach kokosowych i wkładać do papilotek.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanej porcji wychodzi około 30 trufli.
- Do masy można dodać również rodzynki.
- Należy uważać, aby masy nie gotować zbyt długo. Na skutek zbyt długiego gotowania może stać się za bardzo twarda i sucha i lepienie kulek będzie utrudnione. W takim przypadku należy dodać mleka i gotować do uzyskania odpowiedniej konystencji masy.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Na prezent, na deser i tak po prostu:) Piękne trufelki i jakie smaczne:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie słodkie maleństwa:)
OdpowiedzUsuńAle cudowności , mniam!
OdpowiedzUsuńPrzepis sprawdzony - trufle są bardzo dobre, robiłam je już kilka razy! Ilość cukru zmniejszyłam do 1/2 szklanki i jak dla mnie są wystarczająco słodkie ale to oczywiście kwestia gustu i smaku. Zamiast mleka można spokojnie dodać wody. Ostatnio masę dawałam do foremek na popularne "ule" (oczywiście bez żadnego kremu jak to się robi w ulach). Wyszły mi 42 małe ule - świetnie się wyjmują z foremek - polecam ten sposób podania.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że trufle smakowały i dziękuję za propozycje przygotowania.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Chętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń