Proste i szybkie w wykonaniu.
Słodkie i pyszne w smaku.
Wypełnione bakaliami.
Delikatnie chrupiące.
Polane czekoladą.
Pycha!
Składniki:
- 100 g płatków owsianych, górskich;
- 170 g bakalii (np. suszonej żurawiny, śliwek, moreli, rodzynek, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, sezmu, orzechów, lub innych według włsnych upodobań smakowych);
- 50 g białego cukru;
- 50 g margaryny;
- 30 g miodu pszczelego;
- 1 łyżka soku z cytryny.
Polewa:
Sposób wykonania:
- Płatki owsiane uprażyć na złoty kolor na suchej, gorącej patelni. Płatki należy prażyć kilka minut, aż zaczną pachnieć i się rumienić. Przesypać do miseczki.
- Bakalie posiekać na małe kawałki, dodać do uprażonych płatków i dokładnie wymieszać.
- Na gorącej patelni rozpuścić margarynę, dodać cukier, miód i sok z cytryny. Smażyć, aż do całkowitego wymieszania się składników. Następnie dodać do płatków owsianych z bakaliami i energicznie i dokładnie wymieszać.
- Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej powstałą masę. Dokładnie docisnąć masę do blaszki.
- W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę wraz z margaryną ropuścić w kąpieli wodnej. Całość mieszać, aż do całkowitego połączenia składników.
- Na owsianą masę w keksówce wylać polewę czekoladową.
- Keksówkę wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Po zastygnięciu, masę owsianą kroić na prostokątne batoniki.
Uwagi do przepisu:
- Przepis na małą keksówkę o wymiarach: 23 cm x 8,5 cm.
- Z podanych składników wychodzi 6 prostokątnych batoników.
- Margarynę w masie owsianej i w polewie można zastąpić masłem.
- Można użyć płatków owsianych błyskawicznych, choć wówczas batoniki mogą stracić na wyglądzie i na chrupkości.
- Bakalie można dowolnie komponować, zgodnie w własnym gustem.
- Biały cukier można zastąpić brązowym.
Margarynę zastąp masłem, margaryna to utwardzone tłuszcze roślinne, należy jej unikać. Masło to naturalny produkt.
OdpowiedzUsuń