Złociste, chrupiące i pachnące.
Wyraziste w smaku. Mocno cebulowe.
Z dodatkiem szczypiorku.
Kto ma ochotę pochrupać?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej;
- Opakowanie zupy cebulowej w proszku (31 g);
- 2 czubate łyżki suszonego szczypiorku;
- 125 g margaryny;
- 125 ml jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.
Sposób wykonania:
- W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą mąki, zupę cebulową i szczypiorek.
- Margarynę pokroić w drobną kostkę i dodać do miski z mąką.
- Całość wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 5 minut. Następnie dodać jogurt i wyrabiać mikserem z hakiem przez około 10 minut na średnich obrotach, aż ciasto dobrze się zagniecie.
- Ciasto można także wyrobić ręcznie - po dodaniu margaryny, rozdrobnić ją palcami razem z mąką podobnie jak kruszonkę. Następnie dodać jogurt i zagnieść ciasto w jednolitą masę.
- Dużą, prostokątną blachę z piekarnika wysmarować olejem i położyć na niej papier do pieczenia.
- Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 3 - 5 mm i powykrawać z niego dowolne kształty. Powstałe krakersy ponakłuwać widelcem.
- Krakersy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 15 - 20 minut, aż będą miały jasno złoty kolor. Należy pilnować krakersów podczas pieczenia, bo jeżeli zrobią się zbyt ciemne, będą gorzkie w smaku.
- Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ilość zupy cebulowej w krakersach można zmniejszyć, wówczas ciastka będę mniej wyraziste i słone w smaku.
- Szczypiorek suszony można zastąpić łyżką drobno posiekanego świeżego szczypiorku, lub całkowicie pominąć ten składnik.
- Jeśli ktoś nie lubi kawałków chrupiącej cebuli w krakersach, zupę można przed dodaniem do mąki przesiać przez sito i pozostałą cebulę drobno posiekać lub w ogóle zrezygnować z jej dodania.
- Margarynę można zastąpić masłem, a jogurt grecki, gęstym jogurtem naturalnym.
- Z podanych składników wyszło mi 20 dużych, prostokątnych krakersów.
Źródło przepisu: Cake Time
Domowe krakersy cebulowe- muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńfajne przepisy
OdpowiedzUsuń