piątek, 28 czerwca 2013

Krakersy cebulowe

Krakersy cebulowe...
Złociste, chrupiące i pachnące.
Wyraziste w smaku. Mocno cebulowe.
Z dodatkiem szczypiorku.
Kto ma ochotę pochrupać?
 Składniki:
  1. 2 szklanki mąki pszennej;
  2. 1/4 szklanki mąki kukurydzianej;
  3. Opakowanie zupy cebulowej w proszku (31 g);
  4. 2 czubate łyżki suszonego szczypiorku;
  5. 125 g margaryny;
  6. 125 ml jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.

























Sposób wykonania:
  1. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą mąki, zupę cebulową i szczypiorek.
  2. Margarynę pokroić w drobną kostkę i dodać do miski z mąką.
  3. Całość wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 5 minut. Następnie dodać jogurt i wyrabiać mikserem z hakiem przez około 10 minut na średnich obrotach, aż ciasto dobrze się zagniecie.
  4. Ciasto można także wyrobić ręcznie - po dodaniu margaryny, rozdrobnić ją palcami razem z mąką podobnie jak kruszonkę. Następnie dodać jogurt i zagnieść ciasto w jednolitą masę.
  5. Dużą, prostokątną blachę z piekarnika wysmarować olejem i położyć na niej papier do pieczenia.
  6. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 3 - 5 mm i powykrawać z niego dowolne kształty. Powstałe krakersy ponakłuwać widelcem.
  7. Krakersy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 15 - 20 minut, aż będą miały jasno złoty kolor. Należy pilnować krakersów podczas pieczenia, bo jeżeli zrobią się zbyt ciemne, będą gorzkie w smaku.
  8. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Ilość zupy cebulowej w krakersach można zmniejszyć, wówczas ciastka będę mniej wyraziste i słone w smaku.
  2. Szczypiorek suszony można zastąpić łyżką drobno posiekanego świeżego szczypiorku, lub całkowicie pominąć ten składnik.
  3. Jeśli ktoś nie lubi kawałków chrupiącej cebuli w krakersach, zupę można przed dodaniem do mąki przesiać przez sito i pozostałą cebulę drobno posiekać lub w ogóle zrezygnować z jej dodania.
  4. Margarynę można zastąpić masłem, a jogurt grecki, gęstym jogurtem naturalnym.
  5. Z podanych składników wyszło mi 20 dużych, prostokątnych krakersów.
Źródło przepisu: Cake Time







2 komentarze: