poniedziałek, 1 lipca 2013

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty...
Delikatna i aromatyczna zupa.
Idealne połączenie młodej kapusty, ziemniaków i jarzyn.
Tania, prosta i dość szybka w wykonaniu.
Chętni? Zapraszam!


Składniki:
  1. 1/2 główki małej, młodej kapusty;
  2. 2 średnie marchewki;
  3. Biała część pora;
  4. 1/4 korzenia selera;
  5. 1 średnia pietruszka;
  6. 4 średnie ziemniaki;
  7. 2 litry wody;
  8. 3 kostki rosołowe
  9. Sól;
  10. Pieprz;
  11. Natka pietruszki.

Sposób wykonania:
  1. Marchewkę, pietruszkę, por, seler, ziemniaki i kapustę umyć i osuszyć.
  2. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki;
  3. Pietruszkę i seler obrać.
  4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  5. Kapustę drobno poszatkować.
  6. Przygotować wywar: do garnka wlać 2 litry wody, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i selera. Gotować przez około 20 - 30 minut na średnim ogniu. 
  7. Po tym czasie dodać kostki rosołowe, ziemniaki i kapustę. Gotować, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie.
  8. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  9. Posypać posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z dodatku kostek rosołowych można całkowicie zrezygnować, lub przygotować bulion drobiowy i na jego bazie przygotować zupę.
  2. Do zupy można dodać posiekany koperek.
  3. Smak zupy można wzbogacić dodatkiem liścia laurowego lub/i posiekanej drobno cebuli.
  4. Lubiący pikantne smaki mogą dodać drobno posiekaną papryczkę chili.

3 komentarze:

  1. Zapach kapuśniaku zawsze przywołuje mi odległe lata dzieciństwa kiedy to babcia gotowała tę smakowitą zupkę... heh... łezka w oku...

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja dziś robię tą zupę:)

    OdpowiedzUsuń