Delikatna i aromatyczna zupa.
Idealne połączenie młodej kapusty, ziemniaków i jarzyn.
Tania, prosta i dość szybka w wykonaniu.
Chętni? Zapraszam!
Składniki:
- 1/2 główki małej, młodej kapusty;
- 2 średnie marchewki;
- Biała część pora;
- 1/4 korzenia selera;
- 1 średnia pietruszka;
- 4 średnie ziemniaki;
- 2 litry wody;
- 3 kostki rosołowe
- Sól;
- Pieprz;
- Natka pietruszki.
- Marchewkę, pietruszkę, por, seler, ziemniaki i kapustę umyć i osuszyć.
- Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki;
- Pietruszkę i seler obrać.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Kapustę drobno poszatkować.
- Przygotować wywar: do garnka wlać 2 litry wody, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i selera. Gotować przez około 20 - 30 minut na średnim ogniu.
- Po tym czasie dodać kostki rosołowe, ziemniaki i kapustę. Gotować, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Posypać posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z dodatku kostek rosołowych można całkowicie zrezygnować, lub przygotować bulion drobiowy i na jego bazie przygotować zupę.
- Do zupy można dodać posiekany koperek.
- Smak zupy można wzbogacić dodatkiem liścia laurowego lub/i posiekanej drobno cebuli.
- Lubiący pikantne smaki mogą dodać drobno posiekaną papryczkę chili.
Muszę zrobić taki :)
OdpowiedzUsuńZapach kapuśniaku zawsze przywołuje mi odległe lata dzieciństwa kiedy to babcia gotowała tę smakowitą zupkę... heh... łezka w oku...
OdpowiedzUsuńA ja dziś robię tą zupę:)
OdpowiedzUsuń