Zdrowa i smaczna kaszka kuskus.
Otoczenie szpinaku, cebuli, szczypiorku i papryk.
Aromatyczna przyprawa garam masala.
Kwasowość soku z cytryny i świeżość natki pietruszki.
Gwarancja niezapomnianego doznania smakowego.
Zapraszam!
- 300 g kaszki kuskus;
- 2 czubate łyżki masła;
- 2 łyżki oliwy;
- 2 średnie cebule;
- Pęczek szczypiorku;
- 1 duża czerwona papryka;
- 2 czerwone papryczki chili;
- 150 g świeżego szpinaku;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
- 1,5 łyżki garam masala;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób wykonania:
- Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę, obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Paprykę umyć, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę.
- Papryczki chili umyć, pokroić w cienkie paski.
- Szpinak umyć, posiekać.
- Na patelni rozpuścić masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać szczypiorek, paprykę, papryczki chili i szpinak. Przyprawić garam masala. Całość dusić, aż warzywa będą miękkie.
- Gdy warzywa będą miękkie dodać kaszkę kuskus i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Zestawić z ognia.
- Dodać sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i podawać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Danie można wzbogacić o czosnek
- Garam masala można zastąpić własną mieszanką przypraw. W skład garam masala wchodzą m.in.: kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, cynamon, chili, goździki, liść laurowy, gałka muszkatołowa.
- Do potrawy można dodać posiekaną, świeżą kolendrę.
- W celu zmniejszenia pikantności potrawy można wydrążyć papryczki chili z nasion.
Pięknie wygląda, zjadłabym.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na kuskus z wersji na słodko :)