Kremowa, aksamitna i delikatna.
Gęsta i rozpływająca się w ustach.
Wzbogacona smakiem czerwonej papryki.
Pycha!
Składniki:
- 1 duży kalafior;
- 2 małe cebule;
- 200 g obranych ziemniaków;
- 100 g masła;
- 50 ml oliwy;
- 100 ml białego, wytrawnego wina;
- 1 l bulionu drobiowego (u mnie 2 kostki Knorr Rosół z kury rozpuszczone w litrze gorącej wody);
- 150 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
- 2 średnie, czerwone papryki,
- Sól;
- Biały pieprz.
Sposób wykonania:
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło wraz z oliwą. Wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć, aż do jej zeszklenia.
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli i zalać białym winem. Gotować, aż do zredukowania 1/3 objętości.
- Kalafiora umyć, podzielić na bardzo małe różyczki i dodać do zredukowanego wywaru z ziemniaków i cebuli. Zalać bulionem drobiowym.
- Zupę gotować na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Ugotowaną zupę zestawić z ognia, dodać śmietanę i dokładnie zmiksować blenderem na jednolitą masę. Przyprawić solą i białym pieprzem.
- W międzyczasie przygotować mus z papryki. Paprykę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20 - 25 minut, aż skóra będzie ładnie odchodzić. Papryki obrać ze skórki, zmiksować blenderem na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem.
- Gotową zupę podawać z kleksem musu paprykowego.
SMACZNEGO!
- Masło można zastąpić samą oliwą lub olejem, ale zupa może stracić na smaku.
- Dla wzbogacenia smaku zupy można ją podać z pokruszonym serem z niebieską pleśnią.
- Z musu paprykowego oraz dodatku wina można zrezygnować, co jednak nieco zmieni smak zupy.
Źródło przepisu: Ugotowani. Przepis Macieja Zienia
Wygląda jak kasza manna na mleku.
OdpowiedzUsuńMusi dobrze smakować :)