środa, 26 czerwca 2013

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora...
Kremowa, aksamitna i delikatna.
Gęsta i rozpływająca się w ustach.
Wzbogacona smakiem czerwonej papryki.
Pycha!


Składniki:
  1. 1 duży kalafior;
  2. 2 małe cebule;
  3. 200 g obranych ziemniaków;
  4. 100 g masła;
  5. 50 ml oliwy;
  6. 100 ml białego, wytrawnego wina;
  7. 1 l bulionu drobiowego (u mnie 2 kostki Knorr Rosół z kury rozpuszczone w litrze gorącej wody);
  8. 150 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
  9. 2 średnie, czerwone papryki,
  10. Sól;
  11. Biały pieprz.

Sposób wykonania:
  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  2. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło wraz z oliwą. Wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć, aż do jej zeszklenia.
  3. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli i zalać białym winem. Gotować, aż do zredukowania 1/3 objętości.
  4. Kalafiora umyć, podzielić na bardzo małe różyczki i dodać do zredukowanego wywaru z ziemniaków i cebuli. Zalać bulionem drobiowym.
  5. Zupę gotować na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  6. Ugotowaną zupę zestawić z ognia, dodać śmietanę i dokładnie zmiksować blenderem na jednolitą masę. Przyprawić solą i białym pieprzem.
  7. W międzyczasie przygotować mus z papryki. Paprykę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20 - 25 minut, aż skóra będzie ładnie odchodzić. Papryki obrać ze skórki, zmiksować blenderem na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem.
  8. Gotową zupę podawać z kleksem musu paprykowego.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Masło można zastąpić samą oliwą lub olejem, ale zupa może stracić na smaku.
  2. Dla wzbogacenia smaku zupy można ją podać z pokruszonym serem z niebieską pleśnią.
  3. Z musu paprykowego oraz dodatku wina można zrezygnować, co jednak nieco zmieni smak zupy.
Źródło przepisu: Ugotowani. Przepis Macieja Zienia

1 komentarz: