Truskawkowo-śmietanowy mus otulony płaszczykiem z biszkoptowego ciasta.
Słodki wyznacznik sezonu truskawkowego.
Pyszna, szybka i prosta.
Serdecznie zapraszam!
Składniki:
- 3 jaja;
- 2 łyżki białego cukru;
- 3 łyżki mąki pszennej;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
- Opakowanie cukru wanilinowego (16 g) do opsypania ściereczki;
- Cukier puder do posypania po wierzchu.
Krem śmietanowo-truskawkowy:
- 600 g świeżych truskawek;
- 250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lu 36%;
- 2 płaskie łyżki żelatyny;
- 80 g białego cukru.
Sposób przygotowania:
- Żółtka jaj oddzielić od białek.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier i dalej ubijać. Następnie, stale miksując, dodawać kolejno żółtka. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wylać ciasto i równomiernie je rozprowadzić.
- Ciasto piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (grzałka górna i dolna, trzecia półka), przez około 8 minut.
- Po tym czasie, na lnianą ściereczkę kuchenną wysypać równomiernie opakowanie cukru wanilinowego. Na ściereczkę przełożyć szybko gorące ciasto (tak, aby na wierzchu pozostał papier do pieczenia), delikatnie zerwać papier i zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Odstawić roladę do wystudzenia.
- W międzyczasie przygotować krem. Truskawki umyć i podzielić na dwie porcje po 300 g. Jedne 300 g truskawek zmiksować blenderem na gładki sos. Natomiast drugie 300 g truskawek pokroić w drobną kostkę.
- Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.
- Śmietanę ubić. Do ubitej śmietany dodać cukier i dalej delikatnie miksować.
- Stale miksując, do ubitej śmietany z cukrem dodawać kolejno i powoli sos truskawkowy, następnie ciepłą, rozpuszczoną żelatynę i na końcu pokrojone truskawki.
- Krem wstawić do lodówki w celu zgęstnienia.
- Ostudzoną roladę rozwinąć. Szybko nałożyć na nią krem, ponownie zwinąć i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby stężała.
- Roladę udekorować cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Należy przestrzegać wymiarów blachy do pieczenia. Jej dłuższy bok nie powinien przekraczać 30 - 32 cm długości. Ja użyłam blachy od piekarnika o długości dłuższego boku 38 cm i ciasto wyszło bardzo cienkie.
- Krem, po włożeniu do lodówki, należy pilnować, aby nie zgęstniał za bardzo.
- Cukru do kremu można użyć odpowiednio mniej lub więcej w zależności od kwasowości truskwek.
Źródło przepisu: Ciastko z dziurką
wygląda nieapetycznie, rozklapciała jak zaba na liściu
OdpowiedzUsuń