sobota, 1 czerwca 2013

Rolada śmietanowo-truskawkowa

Rolada śmietanowo-truskawkowa...
Truskawkowo-śmietanowy mus otulony płaszczykiem z biszkoptowego ciasta.
Słodki wyznacznik sezonu truskawkowego.
Pyszna, szybka i prosta.
Serdecznie zapraszam!

























Składniki:
  1. 3 jaja;
  2. 2 łyżki białego cukru;
  3. 3 łyżki mąki pszennej;
  4. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  5. 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
  6. Opakowanie cukru wanilinowego (16 g) do opsypania ściereczki;
  7. Cukier puder do posypania po wierzchu.
Krem śmietanowo-truskawkowy:
  1. 600 g świeżych truskawek;
  2. 250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lu 36%;
  3. 2 płaskie łyżki żelatyny;
  4. 80 g białego cukru.

























Sposób przygotowania:
  1. Żółtka jaj oddzielić od białek.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  3. Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier i dalej ubijać. Następnie, stale miksując, dodawać kolejno żółtka. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wylać ciasto i równomiernie je rozprowadzić.
  5. Ciasto piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (grzałka górna i dolna, trzecia półka), przez około 8 minut.
  6. Po tym czasie, na lnianą ściereczkę kuchenną wysypać równomiernie opakowanie cukru wanilinowego. Na ściereczkę przełożyć szybko gorące ciasto (tak, aby na wierzchu pozostał papier do pieczenia), delikatnie zerwać papier i zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Odstawić roladę do wystudzenia.
  7. W międzyczasie przygotować krem. Truskawki umyć i podzielić na dwie porcje po 300 g. Jedne 300 g truskawek zmiksować blenderem na gładki sos. Natomiast drugie 300 g truskawek pokroić w drobną kostkę.
  8. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.
  9. Śmietanę ubić. Do ubitej śmietany dodać cukier i dalej delikatnie miksować.
  10. Stale miksując, do ubitej śmietany z cukrem dodawać kolejno i powoli sos truskawkowy, następnie ciepłą, rozpuszczoną żelatynę i na końcu pokrojone truskawki.
  11. Krem wstawić do lodówki w celu zgęstnienia.
  12. Ostudzoną roladę rozwinąć. Szybko nałożyć na nią krem, ponownie zwinąć i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny,  aby stężała.
  13. Roladę udekorować cukrem pudrem.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Należy przestrzegać wymiarów blachy do pieczenia. Jej dłuższy bok nie powinien przekraczać 30 - 32 cm długości. Ja użyłam blachy od piekarnika o długości dłuższego boku 38 cm i ciasto wyszło bardzo cienkie.
  2. Krem, po włożeniu do lodówki, należy pilnować, aby nie zgęstniał za bardzo.
  3. Cukru do kremu można użyć odpowiednio mniej lub więcej w zależności od kwasowości truskwek.
Źródło przepisu: Ciastko z dziurką


1 komentarz:

  1. wygląda nieapetycznie, rozklapciała jak zaba na liściu

    OdpowiedzUsuń