Złociste, chrupiące gofry przykryte śmietankową pierzynką.
Ozdobione słodkimi truskawkami.
Pyszne wspomnienie wakacji nad morzem.
Kto ma ochotę na gofra?
Zapraszam na słodki poczęstunek!
Składniki:
- 3 szklanki (750 ml) mąki pszennej;
- 3/4 szklanki (187,5 ml) białego cukru;
- Opakowanie cukru wanilinowego (16g);
- 4 jaja;
- 200 ml mleka;
- 200 ml zimnej wody (może być z kranu);
- 200 ml oleju;
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia;
- Olej do smarowania gofrownicy.
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
- Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Do ubitej masy jajecznej, stale miksując, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, wodę i olej. Miksować, aż do połączenia wszystkich składników i uzyskania masy o konsystencji kwaśnej śmietany.
- Porcje ciasta wylewać na dobrze rozgrzaną i posmarowaną odrobiną oleju gofrownicę i piec przez 5 minut, nie otwierając przed upływem tego czasu pokrywy gofrownicy.
- Śmietanę ubić.
- Truskawki pokroić w plastry i zasypać 3 łyżkami cukrem.
- Przestudzone gofry podawać z bitą śmietaną i truskawkami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanej porcji wychodzi około 12 - 14 chrupiących gofrów.
- Gofrownicę należy dobrze rozgrzać, i przed nałożeniem każdej porcji ciasta smarować delikatnie olejem.
- Po wyjęciu z gofrownicy, gofrów nie należy niczym przykrywać, bo staną się gumowe.
- Po wyjęciu z gofrownicy, gofrów najlepiej nie kłaść jeden na drugim (choć ja tak robię i nie tracą nic na chrupkości), tylko stawiać pionowo, podparte o siebie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
co za wspaniały stos gofrów ♥
OdpowiedzUsuńzapach wakacji <3
OdpowiedzUsuńAaa, cudowna wieżyczka! :)
OdpowiedzUsuńchyba coś jest nie tak z proporcjami. 3 szklanki mąki czy 750 ml? Bo ni jak mi się to nie zgadza ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam do gofrów dodawać lody. Takie połączenie jest świetne.
OdpowiedzUsuń