Rumiane, delikatnie chrupiące, piegowate.
Z kawałkami gorzkiej czekolady.
Prawdziwa uczta dla każdego Ciasteczkowego Potwora!
Zapraszam!
Składniki:
- 225 g miękkiej margaryny;
- 250 g cukru pudru;
- 2 jaja;
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego;
- 375 g mąki pszennej;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka sody;
- 100 g gorzkiej czekolady.
Sposób wykonania:
- Miękką margarynę utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę.
- Stale miksując, dodać jaja i aromat waniliowy.
- Mąkę wymieszać z sodą i solą. Dodać do ciasta i miksować, aż do połączenia składników.
- Czekoladę drobno posiekać. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.
- Z ciasta formułować kulki (nie spłaszczać!) i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce od piekarnika w sporych odległościach od siebie.
- Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 - 12 minut, aż do lekkiego zarumienienia się ciastek.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 18 ciastek.
- Ciasto jest dość klejące, więc aby nie przyklejało się do rąk podczas formułowania kulek, można co jakiś czas dłonie zwilżać wodą.
- Ja układam kulki ciasta w dużych odległościach - w trzech rządkach po dwie kulki ciasta. Zapobiega to przyklejaniu się ciastek do siebie i wylewaniu ciasta na całą blachę.
- Czekoladę gorzką można zastąpić mleczną, deserową, białą lub mieszanką tych czekolad.
- Zamiast czekolady można użyć gotowych kropelek czekoladowych dostępnych w hipermarketach.
- Margarynę można zastąpić masłem.
przepyszne - idealne do kawki ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/