poniedziałek, 15 lipca 2013

Krupnik na wędzonce

Krupnik na wędzonce...
Pyszna i niezwykle aromatyczna zupa.
Kasza jęczmienna w towarzystwie wędzonego boczku.
Całość dopełniona ziemniakami, startą marchewką i pietruszką.
Zapraszam i życzę smacznego!


Składniki:
  1. 400 g wędzonego boczku;
  2. 2 średnie marchewki;
  3. 1 pietruszka;
  4. 1/4 selera;
  5. Biała część pora;
  6. 1 liść laurowy;
  7. 3 ziarna ziela angielskiego;
  8. 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej;
  9. 4 średnie ziemniaki;
  10. 1/2 natki pietruszki;
  11. Sól;
  12. Pieprz;
  13. 2 litry zimnej wody.

Sposób przygotowania:
  1. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć boczek, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować przez 20 minut. Następnie wyjąć boczek z garnka i pozostawić do lekkiego przestygnięcia.
  2. Por, marchewkę, selera i pietruszkę umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Seler i pietruszkę obrać.
  3. Do garnka z wodą po gotowaniu boczku dodać startą marchewkę, por, seler, pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia.
  4. Kaszę jęczmienną opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Dodać do wrzącego bulionu i chwilę razem pogotować (około 5 minut).
  5. W międzyczasie umyć, osuszyć, obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do zupy.
  6. Lekko przestudzony boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do zupy.
  7. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Całość gotować, aż ziemniaki będą miękkie, a kasza ugotowana.
  9. Na końcu, do ugotowanej zupy dodać posiekaną natkę pietruszki.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Boczek wędzony można zastąpić wędzonymi żeberkami. Żeberka należy gotować do miękkości, następnie wyjąć z wody, obrać z mięsa i dodać je do zupy.
  2. Kaszę jęczmienną można zastąpić kaszą jaglaną.
  3. Kasza jęczmienna gotuje się przez około 13 - 15 minut.
  4. Do zupy można dodać podsmażoną na oleju drobno posiekaną cebulę.
  5. Ja smażę boczek na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. W przypadku smażenia na oleju, boczek należy odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku przed dodaniem do zupy.

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię tą zupkę, ale robię na wywarze z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. krupnik jest jedna zmoich ulubionych zup, ale boczku jeszcze nie dodawalam,teraz jak uzylam boczku kani, to nie wyobrazam sobie zupy bez boczku:) dzieki za inspiracje

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś szukałam pomysłu na obiad i tak natknęłam się na Twojego bloga. Krupnik właśnie się gotuje, jeszcze chwila i będziemy jeść :)
    Dziękuję za super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie wypróbowałam przepis. Zupka pyszna :-) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń