Pyszna i niezwykle aromatyczna zupa.
Kasza jęczmienna w towarzystwie wędzonego boczku.
Całość dopełniona ziemniakami, startą marchewką i pietruszką.
Zapraszam i życzę smacznego!
Składniki:
- 400 g wędzonego boczku;
- 2 średnie marchewki;
- 1 pietruszka;
- 1/4 selera;
- Biała część pora;
- 1 liść laurowy;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej;
- 4 średnie ziemniaki;
- 1/2 natki pietruszki;
- Sól;
- Pieprz;
- 2 litry zimnej wody.
Sposób przygotowania:
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć boczek, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować przez 20 minut. Następnie wyjąć boczek z garnka i pozostawić do lekkiego przestygnięcia.
- Por, marchewkę, selera i pietruszkę umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Seler i pietruszkę obrać.
- Do garnka z wodą po gotowaniu boczku dodać startą marchewkę, por, seler, pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia.
- Kaszę jęczmienną opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Dodać do wrzącego bulionu i chwilę razem pogotować (około 5 minut).
- W międzyczasie umyć, osuszyć, obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do zupy.
- Lekko przestudzony boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do zupy.
- Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Całość gotować, aż ziemniaki będą miękkie, a kasza ugotowana.
- Na końcu, do ugotowanej zupy dodać posiekaną natkę pietruszki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Boczek wędzony można zastąpić wędzonymi żeberkami. Żeberka należy gotować do miękkości, następnie wyjąć z wody, obrać z mięsa i dodać je do zupy.
- Kaszę jęczmienną można zastąpić kaszą jaglaną.
- Kasza jęczmienna gotuje się przez około 13 - 15 minut.
- Do zupy można dodać podsmażoną na oleju drobno posiekaną cebulę.
- Ja smażę boczek na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. W przypadku smażenia na oleju, boczek należy odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku przed dodaniem do zupy.
Bardzo lubię tą zupkę, ale robię na wywarze z kurczaka :)
OdpowiedzUsuńkrupnik jest jedna zmoich ulubionych zup, ale boczku jeszcze nie dodawalam,teraz jak uzylam boczku kani, to nie wyobrazam sobie zupy bez boczku:) dzieki za inspiracje
OdpowiedzUsuńBoczek kani !??
UsuńDziś szukałam pomysłu na obiad i tak natknęłam się na Twojego bloga. Krupnik właśnie się gotuje, jeszcze chwila i będziemy jeść :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za super przepis :)
Właśnie wypróbowałam przepis. Zupka pyszna :-) Dziękuję
OdpowiedzUsuńMniam, mniam- pyszny przepis
OdpowiedzUsuń