środa, 31 lipca 2013

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak...
Kwaśna, kiszona kapusta.
Chrupiący boczek, zeszklona cebula.
Całość doprawiona kminkiem i majerankiem.
Pyszny początek obiadu!


Składniki:
  1. 1 duża marchewka,
  2. 1 średnia pietruszka,
  3. 1/4 korzenia selera,
  4. Biała część pora;
  5. 400 g kapusty kiszonej;
  6. 5 średnich ziemniaków;
  7. 2 liście laurowe;
  8. Ząbek czosnku;
  9. 2 litry zimnej wody;
  10. Duża cebula;
  11. 100 g wędzonego boczku;
  12. 2 łyżki oleju do podsmażenia;
  13. Łyżeczka majeranku;
  14. 1/2 łyżeczki kminku;
  15. Łyżka mąki pszennej;
  16. Sól;
  17. Pieprz.

Sposób wykonania:
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę i seler obrać. Jarzyny wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa.
  2. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z jarzynami. Całość zalać 2 litrami wody, dodać liście laurowe, obrany ząbek czosnku i gotować na średnim ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Boczek pokroić w drobną kostkę.
  5. W międzyczasie na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę razem z boczkiem.
  6. Kapustę kiszoną opłukać (zrezygnować z opłukiwania jeśli lubi się kwaśną zupę lub jeśli kapusta jest mało kwaśna), posiekać.
  7. Gdy ziemniaki będą miękkie do zupy dodać posiekaną kapustę, majeranek, kminek, cebulę i boczek odsączone z tłuszczu (tłuszcz powinien zostać na patelni). Całość gotować przez około 10 minut.
  8. W międzyczasie przygotować zasmażkę. Do rozgrzanego na patelni oleju pozostałego po smażeniu cebuli i boczku dodać łyżkę mąki i podsmażać na złoty kolor cały czas mieszając. Powstałą zasmażkę dodać do zupy. Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez około 5 minut.
  9. Z przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Do kapuśniaku najlepiej używać kapusty kiszonej a nie kwaszonej.
  2. Do zupy można dodać 3 ziarenka ziela angielskiego.
  3. Do zupy można dodać również kawałek dobrej jakości kiełbasy. Należy ją wówczas podsmażyć razem z cebulą i boczkiem.
  4. Jeśli ktoś lubi zupę można przyprawić vegetą, ziarenkami smaku czy kostką rosołową.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie


1 komentarz: