Kwaśna, kiszona kapusta.
Chrupiący boczek, zeszklona cebula.
Całość doprawiona kminkiem i majerankiem.
Pyszny początek obiadu!
- 1 duża marchewka,
- 1 średnia pietruszka,
- 1/4 korzenia selera,
- Biała część pora;
- 400 g kapusty kiszonej;
- 5 średnich ziemniaków;
- 2 liście laurowe;
- Ząbek czosnku;
- 2 litry zimnej wody;
- Duża cebula;
- 100 g wędzonego boczku;
- 2 łyżki oleju do podsmażenia;
- Łyżeczka majeranku;
- 1/2 łyżeczki kminku;
- Łyżka mąki pszennej;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób wykonania:
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę i seler obrać. Jarzyny wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z jarzynami. Całość zalać 2 litrami wody, dodać liście laurowe, obrany ząbek czosnku i gotować na średnim ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Boczek pokroić w drobną kostkę.
- W międzyczasie na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę razem z boczkiem.
- Kapustę kiszoną opłukać (zrezygnować z opłukiwania jeśli lubi się kwaśną zupę lub jeśli kapusta jest mało kwaśna), posiekać.
- Gdy ziemniaki będą miękkie do zupy dodać posiekaną kapustę, majeranek, kminek, cebulę i boczek odsączone z tłuszczu (tłuszcz powinien zostać na patelni). Całość gotować przez około 10 minut.
- W międzyczasie przygotować zasmażkę. Do rozgrzanego na patelni oleju pozostałego po smażeniu cebuli i boczku dodać łyżkę mąki i podsmażać na złoty kolor cały czas mieszając. Powstałą zasmażkę dodać do zupy. Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez około 5 minut.
- Z przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Do kapuśniaku najlepiej używać kapusty kiszonej a nie kwaszonej.
- Do zupy można dodać 3 ziarenka ziela angielskiego.
- Do zupy można dodać również kawałek dobrej jakości kiełbasy. Należy ją wówczas podsmażyć razem z cebulą i boczkiem.
- Jeśli ktoś lubi zupę można przyprawić vegetą, ziarenkami smaku czy kostką rosołową.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Idealna na taką porę :)
OdpowiedzUsuń