środa, 31 lipca 2013

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną...
Pyszne, zdrowe i sycące danie.
Czerwone, pieczone papryki.
Farsz z kaszy jęczmiennej.
Towarzystwo zielonego groszku, pieczarek i cebuli.
Całość doprawiona ziołami prowansalskimi.
Zapraszam do stołu!
Składniki:
  1. 6 średnich, czerwonych papryk;
  2. 2 duże cebule;
  3. 250 g pieczarek;
  4. 1/2 puszki groszku konserwowego;
  5. 1 szklanka kaszy jęczmiennej;
  6. Łyżeczka ziół prowansalskich;
  7. Łyżeczka ostrej papryki;
  8. Łyżeczka słodkiej papryki;
  9. Odrobina wody;
  10. Sól;
  11. Pieprz;
  12. Olej do smażenia.

























Sposób wykonania:
  1. Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Papryki umyć, osuszyć, odciąć ogonek tak, aby powstała z niego przykrywka i wydrążyć papryki z nasion.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  5. Groszek odsączyć z zalewy.
  6. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę. Następnie dodać do niej pieczarki. Całość posolić i chwilę razem poddusić.
  7. Ugotowaną kaszę odsączyć, przesypać do miski. Dodać do niej podsmażoną cebulę z pieczarkami oraz groszek. Wymieszać.
  8. Do szklanki wlać odrobinę wody. Dodać zioła prowansalskie, obie papryki i dokładnie wymieszać. Powstały sos dodać do kaszy z warzywami i dokładnie wymieszać.
  9. Farsz posolić i popieprzyć do smaku.
  10. Papryki faszerować nadzieniem z kaszy i warzyw oraz układać w naczyniu żaroodpornym.
  11. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 - 45 minut, aż papryki będą miękkie.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Farsz należy bardzo dobrze przyprawić, bo inaczej papryki będą mdłe.
  2. Można użyć papryk różnego koloru.
  3. Ja nie natłuszczam naczynia żaroodpornego.
  4. Papryki można także ugotować na parze czy ugotować w wysokim garnku z niewielką ilością wody.
  5. Najlepiej wybierać papryki z szeroką podstawą, które stabilnie stoją.
Źródło przepisu: Szczypta radości


3 komentarze:

  1. uwielbiam faszerowane papryki! zawsze jednak "upycham" do środka ryż :) spróbuję z kaszą!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię. u mnie znajdziesz z kaszą gryczaną. polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. SUPER przepis. Zapraszam na konkurs : http://gotujebochce.blogspot.com/2013/07/wakacyjny-konkurs-piankowe-serduszka.html

    OdpowiedzUsuń