środa, 24 lipca 2013

Koktajl jagodowy

Koktajl jagodowy...
Soczyście jagodowy.
Lekko kwaśny od maślanki.
Odpowiednio gęsty za sprawą jogurtu.
Zapraszam!

Składniki:
  1. 350 g świeżych jagód;
  2. 100 g białego cukru;
  3. 400 g jogurtu greckiego;
  4. 500 ml maślanki.


Sposób wykonania:
  1. Do wysokiej miski wsypać oczyszczone jagody. Zblendować na mus. 
  2. Dodać cukier i ponownie zblendować.
  3. Dodać jogurt grecki i maślnkę i dokładnie wymieszać, lub zblendować.
  4. Podawać schłodzone.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Koktajl przechowywać w lodówce.
  2. Z podanych składników wychodzi około 1 litr koktajlu.
  3. Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%.
  4. Maślankę można zastąpić kefirem lub mlekiem.
  5. Z dodatku cukru można zrezygnować, można także zmieniać jego ilość w zależności od stopnia słodkości owoców.


Jagodowo Nam edycja 5!

2 komentarze: