Idealnie miękkie i puszyste ciasto.
Soczyste jagody otulone cukrem.
Całość oblana śmietaną i oprószona cukrem.
Niebo w gębie!
Składniki:
Ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 2 surowe żółtka jaj;
- 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 125 ml gorącej wody;
- Szczypta soli.
Nadzienie:
- 500 g świeżych jagód;
- 5 łyżek białego cukru.
Dodatkowo:
- Gęsta, kwaśna śmietana o zawartości tłuszczu 18 % lub jogurt grecki;
- Biały cukier do posypania po wierzchu.
Sposób wykonania:
- W miseczce (u mnie w misce od robota kuchennego) roztrzepać żółtka jaj, dodać do nich śmietanę i wymieszać.
- Na stolnicę wysypać mąkę, dodać jaja ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego.
- Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem.
- Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz (jagody z cukrem) i formułować palacami pierogi.
- Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
- Podawać polane śmietaną i posypane cukrem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Śmietanę w cieście, jak i na wierzchu pierogów można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
- Do wody, w której będą gotowane pierogi, można dodać odrobinę oleju. Ma to zapobiec sklejaniu się pierogów.
- Pierogi wrzucać na wrzącą, osolną wodę i przemieszać zaraz po wrzuceniu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
pyszny obiadek <3
OdpowiedzUsuńDziękuję za przyłączenie się do Jagodowo Nam 5!
jagodzianki na sniadanie
OdpowiedzUsuń