wtorek, 23 lipca 2013

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami...
Idealnie miękkie i puszyste ciasto.
Soczyste jagody otulone cukrem.
Całość oblana śmietaną i oprószona cukrem.
Niebo w gębie!
Składniki:

Ciasto na pierogi:
  1. 3 szklanki mąki pszennej;
  2. 2 surowe żółtka jaj;
  3. 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  4. 125 ml gorącej wody;
  5. Szczypta soli.
Nadzienie:
  1. 500 g świeżych jagód;
  2. 5 łyżek białego cukru.
Dodatkowo:
  1. Gęsta, kwaśna śmietana o zawartości tłuszczu 18 % lub jogurt grecki;
  2. Biały cukier do posypania po wierzchu.

























Sposób wykonania:
  1. W miseczce (u mnie w misce od robota kuchennego) roztrzepać żółtka jaj, dodać do nich śmietanę i wymieszać.
  2. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać jaja ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego.
  3. Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem.
  4. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz (jagody z cukrem) i formułować palacami pierogi.
  5. Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
  6. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Śmietanę w cieście, jak i na wierzchu pierogów można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
  2. Do wody, w której będą gotowane pierogi, można dodać odrobinę oleju. Ma to zapobiec sklejaniu się pierogów.
  3. Pierogi wrzucać na wrzącą, osolną wodę i przemieszać zaraz po wrzuceniu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie



























Jagodowo Nam edycja 5!

2 komentarze: