czwartek, 4 lipca 2013

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami...
Słodkie, puszyste, pyszne!
Z dodatkiem soczystych jabłek.
Oprószone cukrem pudrem!
Smaczne wspomnienie z dzieciństwa.
Pycha!
 Składniki:
  1. 500 g mąki pszennej;
  2. 30 g świeżych drożdży;
  3. 375 ml ciepłego mleka;
  4. 2 jaja;
  5. 2 łyżki białego cukru;
  6. Szczypta soli;
  7. Olej do smażenia;
  8. Cukier puder do oprószenia po wierzchu;
  9. 2 średnie jabłka.


Sposób wykonania:
  1. Do miski (u mnie do robota) wsypać rozkruszone drożdże, posypać cukrem, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać ze sobą.
  2. W osobnej miseczce roztrzepać i delikatnie osolić jaja.
  3. Do miski z rozczynem drożdżowym dodać mąkę i osolonej jaja.
  4. Wyrobić ciasto. Ja używam do tego celu robota z hakiem do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto odczepia się od haków, pozostawiając tylko kilka "zwisów" ciasta.
  5. Ciasto przykryć suchą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  6. W międzyczasie umyć, osuszyć, obrać ze skóry i pokroić jabłka w cienkie plasterki.
  7. Racuchy smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju - na rozgrzany olej nakładać czubatą łyżkę ciasta i nakładać na nie plaster jabłka, a po usmażeniu przewrócić na drugą stronę.
  8. Przed podaniem racuchy posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. W zależności od stopnia wilgotności mąki, racuchy mogą wymagać nieco mniej lub więcej mąki. Ja zawsze dodaję równe 500 g i ciasto ma idealną konsystencję.
  2. Mleko, ze względu na smak, najlepiej jak ma 3,2 % zawartości tłuszczu. Ja używam 0,5 %.
  3. Olej do smażenia nie może być zbyt gorący, bo racuchy bardzo się przypieką na wierzchu, a wewnątrz pozostaną surowe.
  4. Ilość oleju na patelni powinna sięgać około 1 - 1,5 cm wysokości patelni, wówczas racuchy smażą się najlepiej.
  5. Z podanych składników wychodzi około 20 średnich racuchów.


Owoce z sadu i dzialki

1 komentarz: