Słodkie, puszyste, pyszne!
Z dodatkiem soczystych jabłek.
Oprószone cukrem pudrem!
Smaczne wspomnienie z dzieciństwa.
Pycha!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej;
- 30 g świeżych drożdży;
- 375 ml ciepłego mleka;
- 2 jaja;
- 2 łyżki białego cukru;
- Szczypta soli;
- Olej do smażenia;
- Cukier puder do oprószenia po wierzchu;
- 2 średnie jabłka.
Sposób wykonania:
- Do miski (u mnie do robota) wsypać rozkruszone drożdże, posypać cukrem, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać ze sobą.
- W osobnej miseczce roztrzepać i delikatnie osolić jaja.
- Do miski z rozczynem drożdżowym dodać mąkę i osolonej jaja.
- Wyrobić ciasto. Ja używam do tego celu robota z hakiem do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto odczepia się od haków, pozostawiając tylko kilka "zwisów" ciasta.
- Ciasto przykryć suchą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
- W międzyczasie umyć, osuszyć, obrać ze skóry i pokroić jabłka w cienkie plasterki.
- Racuchy smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju - na rozgrzany olej nakładać czubatą łyżkę ciasta i nakładać na nie plaster jabłka, a po usmażeniu przewrócić na drugą stronę.
- Przed podaniem racuchy posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- W zależności od stopnia wilgotności mąki, racuchy mogą wymagać nieco mniej lub więcej mąki. Ja zawsze dodaję równe 500 g i ciasto ma idealną konsystencję.
- Mleko, ze względu na smak, najlepiej jak ma 3,2 % zawartości tłuszczu. Ja używam 0,5 %.
- Olej do smażenia nie może być zbyt gorący, bo racuchy bardzo się przypieką na wierzchu, a wewnątrz pozostaną surowe.
- Ilość oleju na patelni powinna sięgać około 1 - 1,5 cm wysokości patelni, wówczas racuchy smażą się najlepiej.
- Z podanych składników wychodzi około 20 średnich racuchów.
Pięknie wyrośnięte! :)
OdpowiedzUsuń