Świeże, młode liście buraków.
Buraki i marchewka pokrojona w kosteczkę.
Całość zabielona śmietaną.
Posypana koperkiem.
Pycha!
Składniki:
- 1 duża marchewka;
- 1 mała pietruszka;
- Biała część pora;
- 1/4 selera;
- 2 litry zimnej wody;
- 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe/ (opcjonalnie);
- 2 pęczki botwniki z małymi buraczkami;
- 4 średnie ziemniaki;
- 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 łyżka mąki;
- Pęczek koperku;
- Łyżka cukru;
- 3 łyzki octu spirytusowego;
- Sól;
- Pieprz;
- Jaja ugotowane na twardo - po jednym na talerz zupy.
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka, w którym będzie się gotowała zupa. Zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziarenka smaku/vegetę/kostki rosołowe i gotować na małym ogniu przez około 10 - 15 minut.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Po upływie powyższego czasu dodać ziemniaki i gotować do miękkości.
- Botwinkę umyć i osuszyć. Łodygi i liście drobno pokroić, buraki obrać, pokroić w kostkę.
- Gdy ziemniaki i marchewka w zupie będą już miękkie dodać posiakną botwinkę z buraczkami. Gotować, aż buraczki zmiękną.
- Następnie doprawić cukrem, octem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze chwilę i zdjąć z ognia.
- W małej miseczce wymieszać śmietanę z łyżką mąki, dodać chochlę ciepłej zupy i dokładnie wymieszać. Całość dodać do zupy i wymieszać.
- Koperek drobno posiekać i dodać do zupy.
- Zupę podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
na sniadanie
OdpowiedzUsuń