poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Botwinka

Botwinka...
Świeże, młode liście buraków.
Buraki i marchewka pokrojona w kosteczkę.
Całość zabielona śmietaną.
Posypana koperkiem.
Pycha!

Składniki:
  1. 1 duża marchewka;
  2. 1 mała pietruszka;
  3. Biała część pora;
  4. 1/4 selera;
  5. 2 litry zimnej wody;
  6. 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe/ (opcjonalnie);
  7. 2 pęczki botwniki z małymi buraczkami;
  8. 4 średnie ziemniaki;
  9. 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  10. 1 łyżka mąki;
  11. Pęczek koperku;
  12. Łyżka cukru;
  13. 3 łyzki octu spirytusowego;
  14. Sól;
  15. Pieprz;
  16. Jaja ugotowane na twardo - po jednym na talerz zupy.


Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka, w którym będzie się gotowała zupa. Zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziarenka smaku/vegetę/kostki rosołowe i gotować na małym ogniu przez około 10 - 15 minut.
  2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  3. Po upływie powyższego czasu dodać ziemniaki i gotować do miękkości.
  4. Botwinkę umyć i osuszyć. Łodygi i liście drobno pokroić, buraki obrać, pokroić w kostkę.
  5. Gdy ziemniaki i marchewka w zupie będą już miękkie dodać posiakną botwinkę z buraczkami. Gotować, aż buraczki zmiękną.
  6. Następnie doprawić cukrem, octem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze chwilę i zdjąć z ognia.
  7. W małej miseczce wymieszać śmietanę z łyżką mąki, dodać chochlę ciepłej zupy i dokładnie wymieszać. Całość dodać do zupy i wymieszać.
  8. Koperek drobno posiekać i dodać do zupy.
  9. Zupę podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, lub zmniejszyć jego ilość. Najlepiej nie rezygnować z octu czy z soku z cytryny, bo on zapewnia zupie kolor.
  2. Z kostek rosołowych, ziarenek smaku, czy vegety można całkowicie zrezygnować.

1 komentarz: