poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Buchty z jagodami

Buchty z jagodami...
Drożdżowe, złociste bułeczki, wypełnione soczystymi jagodami.
Oprószone cukrem pudrem.
Idealne do odrywania!
Smacznego!
Składniki:
  1. 500 g mąki pszennej;
  2. 10 g suchych drożdży;
  3. 275 ml mleka (u mnie 0,5%);
  4. 60 g margaryny;
  5. 1 małe jajo;
  6. 2,5 łyżki cukru;
  7. 1/4 łyżeczki soli;
  8. skórka otarta z całej cytryny;
  9. 250 g jagód (u mnie mrożone);
  10. Cukier puder do oprószenia po wierzchu.
Sposób przygotowania:
  1. Do dużej miski (u mnie od robota kuchennego) przesiać mąkę, dodać drożdże i dokładnie wymieszać.
  2. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę.
  3. Jajo roztrzepać z mlekiem i wymieszać z cukrem i skórką z cytryny.
  4. Margarynę rozpuścić i lekko przestudzić.
  5. W mące zrobić dołek, wlać mleko z cukrem i skórką z cytryny, dodać rozpuszczoną margarynę, i sól i wyrobić ciasto (ja wrzucam wszystkie składniki do misy od miksera i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego).
  6. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.
  7. Po upływie tego czasu ciasto krótko wyrobić. 
  8. Następnie odrywać w miarę równe kawałki ciasta, formułować z nich kule, następnie spłaszczać, napełniać 1 - 2 łyżeczkami jagód i sklejać.
  9. Gotowe, nafaszerowane kule, układać ściśle obok siebie, na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Następnie przykryć suchą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  10. Buchty piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 30 - 40 minut.
  11. Po upieczeniu wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Margarynę można zastąpić masłem, a mleko wodę.
  2. Najlepsze do tego rodzaju wypieków jest mleko 3,2%, z uwagi na swoje walory smakowe.
  3. Przed upieczeniem buchty można posmarować 2 łyżkami rozpuszczonego masła, dla większych walorów smakowych.
  4. Jagody mogą być świeże i mrożone. Mrożonych nie rozmrażać, wyjać z zamrażalnika bezpośrednio przed nadziewaniem bucht. Owoce można zastąpić marmoladą lub dżemem.
  5. Czas pieczenia buchty zależy od ich wielkości (większe zwykle pieką się dłużej) oraz od nadzienia (ciasto z mrożonymi owocami wymaga dłuższego pieczenia).
  6. Drożdże suche (instant) można zastąpić 20 g świeżych drożdży, przy czym przed dodaniem ich do ciasta należy przygotować rozczyn.
Źródło przepisu: Kalejdoskop kulinarny.


1 komentarz: