wtorek, 17 września 2013

Spaghetti z pesto pietruszkowo-czosnkowym i chili

Spaghetti z pesto pietruszkowo-czosnkowym i chili...
Długie, cienkie nitki makaronu oblepione aromatycznym sosem.
Pachnące pietruszką i czosnkiem.
Ostre, dzięki chili.
Komu porcję?
Zapraszam!
Składniki:
  1. 500 g makaronu spaghetti;
  2. 2 pęczki natki pietruszki;
  3. 2 ząbki czosnku;
  4. 2 papryczki chili;
  5. Oliwa z oliwek;
  6. Sól.

























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Przygotować pesto. Natkę pietruszki umyć, odciąć grubsze łodygi, wrzucić do pojemnika od blendera. Czosnek obrać, dodać do pietruszki. Wlać odrobinę oliwy, dodać sól do smaku i blendować, stopniowo zwiększając ilość oliwy, tak aby pesto nie było zbyt gęste.
  3. Chili umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion (jeśli ktoś lubi pikantne potrawy to pozostawić nasiona) i drobno posiekać.
  4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekane chili, chwilę podsmażać, a następnie zdjąć z ognia i lekko wystudzić.
  5. Do wystudzonych papryczek chili dodać 2 - 3 łyżki pesto i około 2 łyżki wody z gotowania makaronu i wymieszać. Dodać gorący makaron i wymieszać. W razie potrzeby przyprawić solą do smaku. Wyłożyć na talerze.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Natka pietruszki powinna być świeża i raczej drobna. Należy odciąć wszystkie grube łodygi, aby nie zepsuć smaku pesto.
  2. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 4 - 5 dorosłych osób.
  3. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
  4. Papryczki chili można zastąpić innymi, pikantnymi papryczkami.
  5. Pesto doskonale nadaje się do marynaty dań z grilla np. warzyw.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.







Paprykujemy 4

3 komentarze:

  1. Bardzo smakowite. Taka odmiana aglio olio peperoncino, które uwielbiam. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, bardzo mi się podoba takie spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń