Długie, cienkie nitki makaronu oblepione aromatycznym sosem.
Pachnące pietruszką i czosnkiem.
Ostre, dzięki chili.
Komu porcję?
Zapraszam!
Składniki:
- 500 g makaronu spaghetti;
- 2 pęczki natki pietruszki;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 papryczki chili;
- Oliwa z oliwek;
- Sól.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Przygotować pesto. Natkę pietruszki umyć, odciąć grubsze łodygi, wrzucić do pojemnika od blendera. Czosnek obrać, dodać do pietruszki. Wlać odrobinę oliwy, dodać sól do smaku i blendować, stopniowo zwiększając ilość oliwy, tak aby pesto nie było zbyt gęste.
- Chili umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion (jeśli ktoś lubi pikantne potrawy to pozostawić nasiona) i drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekane chili, chwilę podsmażać, a następnie zdjąć z ognia i lekko wystudzić.
- Do wystudzonych papryczek chili dodać 2 - 3 łyżki pesto i około 2 łyżki wody z gotowania makaronu i wymieszać. Dodać gorący makaron i wymieszać. W razie potrzeby przyprawić solą do smaku. Wyłożyć na talerze.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Natka pietruszki powinna być świeża i raczej drobna. Należy odciąć wszystkie grube łodygi, aby nie zepsuć smaku pesto.
- Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 4 - 5 dorosłych osób.
- Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
- Papryczki chili można zastąpić innymi, pikantnymi papryczkami.
- Pesto doskonale nadaje się do marynaty dań z grilla np. warzyw.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Bardzo smakowite. Taka odmiana aglio olio peperoncino, które uwielbiam. Pycha!
OdpowiedzUsuńdokładnie to samo pomyślałam :)
UsuńMmm, bardzo mi się podoba takie spaghetti :)
OdpowiedzUsuń