Gorzki smak aronii pod słodką kruszonką.
Idealne dla osób nie lubiących zbyt słodkich ciast.
Proste i szybkie w wykonaniu.
Zapraszam!
Sposób przygotowania:
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej;
- 1 szklanka białego cukru;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 4 jaja;
- 250 g margaryny;
- 300 g aronii (u mnie mrożona) + mąka pszenna do oprószenia owoców.
Kruszonka:
- 1/3 kostki margaryny (około 83,3 g);
- Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
- 100 g mąki pszennej (około 5 czubatych łyżek).
Dodatkowo:
- Margaryna do wysmarowania blachy;
- Bułka tarta do obsypania blachy.
Sposób przygotowania:
- Białka jaj oddzielić od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Żółtka utrzeć mikserem z margaryną i cukrem na puszystą masę. Stale miksując (na niskich obrotach) dodać obie mąki i proszek do pieczenia.
- Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Przygotować kruszonkę. Do miseczki wsypać mąkę, cukier i margarynę i rozetrzeć palcami na kruszonkę.
- Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
- Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzch ułożyć owoce oprószone mąką, a na owoce wysypać kruszonkę.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 - 60 minut (ja piekłam 60 minut).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Wszystkie składniki ciast powinny mieć temperaturę pokojową.
- Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x28 cm.
- Margarynę można zastąpić masłem.
- Aronię można zastąpić innymi owocami np. jagodami, truskawkami, śliwkami, wiśniami, porzeczkami itp.
- Owoce do ciasta mogą być świeże lub mrożone.
- W przypadku dodawania do ciasta owoców mrożonych, nie należy ich wcześniej rozmrażać. Trzeba je wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed dodaniem do ciasta i włożeniem do piekarnika.
- Owoce (świeże i mrożone) przed położeniem na ciasto najlepiej dokładnie oprószyć mąką. Zapobiega to ich opadaniu na dno ciasta.
- W celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
wygląda super, już robimy������
OdpowiedzUsuńjuż w piekarniku... nie mogę się doczekać ;-)
OdpowiedzUsuńPlacek wyszedł pychotka!
OdpowiedzUsuńSłodkie ciasto idealnie komponuje się z cierpką nutą aronii.��