Wilgotne, mocno śmietankowe.
Z dodatkiem rodzynek w czekoladzie.
O pięknym aromacie.
Przepyszne!
Składniki:
- 150 g mąki pszennej;
- 110 g mąki ziemniaczanej;
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- Szczypta soli;
- 90 g białego cukru;
- Kilka kropel aromatu śmietankowego;
- 250 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 jajo;
- 80 ml oleju;
- 130 g rodzynek w czekoladzie.
Sposób przygotowania:
- Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać ze sobą składniki suche tj. obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i rodzynki w czekoladzie.
- W drugiej misce wymieszać ze sobą składniki mokre: roztrzepane widelcem jajko, śmietanę, olej i aromat śmietankowy.
- Do miski z suchymi składnikami wlać mokre składniki i krótko wymieszać tj. tylko do połączenia składników.
- Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem.
- Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, termoobieg) przez 20 - 25 minut (u mnie 20 minut).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub jogurtem naturalnym.
- Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.
- Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie. Ja wypełniam je za pomocą łyżki do lodów, dzięki czemu muffinki są w miarę równej wielkości.
- Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.
- Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
- Aromat śmietankowy można zastąpić łyżeczką ekstraktu waniliowego.
Źródło przepisu: Mała Cukiernia.
Podoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń