środa, 2 października 2013

Muffiny z rodzynkami w czekoladzie

Muffiny z rodzynkami w czekoladzie...
Wilgotne, mocno śmietankowe.
Z dodatkiem rodzynek w czekoladzie.
O pięknym aromacie.
Przepyszne!
























Składniki:
  1. 150 g mąki pszennej;
  2. 110 g mąki ziemniaczanej;
  3. 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  4. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  5. Szczypta soli;
  6. 90 g białego cukru;
  7. Kilka kropel aromatu śmietankowego;
  8. 250 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  9. 1 jajo;
  10. 80 ml oleju;
  11. 130 g rodzynek w czekoladzie.
























Sposób przygotowania:
  1. Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać ze sobą składniki suche tj. obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i rodzynki w czekoladzie.
  2. W drugiej misce wymieszać ze sobą składniki mokre: roztrzepane widelcem jajko, śmietanę, olej i aromat śmietankowy.
  3. Do miski z suchymi składnikami wlać mokre składniki i krótko wymieszać tj. tylko do połączenia składników.
  4. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem.
  5. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, termoobieg) przez 20 - 25 minut (u mnie 20 minut).
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub jogurtem naturalnym.
  2. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.
  3. Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie. Ja wypełniam je za pomocą łyżki do lodów, dzięki czemu muffinki są w miarę równej wielkości.
  4. Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.
  5. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
  6. Aromat śmietankowy można zastąpić łyżeczką ekstraktu waniliowego.
Źródło przepisu: Mała Cukiernia.

1 komentarz: