piątek, 4 października 2013

Spaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym

Spaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym...
Długie nitki makaronu oblepione mocno czerwonym, pomidorowym sosem.
Dodatek kawałków tuńczyka, papryki i cebuli.
Całość przyprawiona tymiankiem i koperkiem.
Zapraszam!



















Składniki:
  1. 250 g makaronu spaghetti;
  2. Puszka tuńczyka w sosie własnym;
  3. 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30%);
  4. 1 średnia cebula;
  5. 1 średnia, czerwona papryka;
  6. 250 ml gorącej, przegotowanej wody;
  7. 1/2 łyżeczki suszonego tymianku;
  8. 1/2 pęczka koperku;
  9. Sól;
  10. Pieprz;
  11. Olej/oliwa.
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
  4. Tuńczyka odsączyć z płynów.
  5. Koperek drobno posiekać.
  6. Na rozgrzany na patelni olej/oliwę wrzucić cebulę i zeszklić.
  7. Koncentrat pomidorowy przełożyć do miseczki, zalać 250 ml gorącej, przegotowanej wody i dokładnie wymieszać.
  8. Do zeszklonej cebuli wlać sos powstały z koncentratu pomidorowego, dodać odsączonego tuńczyka i pokoroją w kostkę paprykę. Całość posolić i popieprzyć do smaku, dodać posiekany koperek i tymianek, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10 - 15 minut tj. aż papryka będzie miękka.
  9. Do odcedzonego makaronu dodać powstały sos, wymieszać i podawać.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
  2. Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym, ale może być także rozdrobniony czy w oleju.
  3. Smak sosu można wzbogacić o czosnek czy o papryczkę chili.
  4. Koncentrat pomidorowy można zastąpić sokiem pomidorowym, przy czym sos może wówczas nie mieć tak intensywnie czerwonego koloru.
  5. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
  6. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie oraz papryki o dowolnym kolorze.


















































6 komentarzy:

  1. Kocham spaghetti z tuńczykiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nie jadłam w takim wydaniu :) Super wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje

    OdpowiedzUsuń
  3. No na pewno jest pyszne. Inaczej być nie może. Zwłaszcza jak zdjęęcia są takie apeteyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spaghetti robiłam z przepisu wczoraj ale wyszło mi coś za kwaśne, może za dużo koncentratu pomidorowego... Hmm nie wiem. Może nie mój gust :-)

    OdpowiedzUsuń