Długie nitki makaronu oblepione mocno czerwonym, pomidorowym sosem.
Dodatek kawałków tuńczyka, papryki i cebuli.
Całość przyprawiona tymiankiem i koperkiem.
Zapraszam!
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti;
- Puszka tuńczyka w sosie własnym;
- 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30%);
- 1 średnia cebula;
- 1 średnia, czerwona papryka;
- 250 ml gorącej, przegotowanej wody;
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku;
- 1/2 pęczka koperku;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej/oliwa.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
- Tuńczyka odsączyć z płynów.
- Koperek drobno posiekać.
- Na rozgrzany na patelni olej/oliwę wrzucić cebulę i zeszklić.
- Koncentrat pomidorowy przełożyć do miseczki, zalać 250 ml gorącej, przegotowanej wody i dokładnie wymieszać.
- Do zeszklonej cebuli wlać sos powstały z koncentratu pomidorowego, dodać odsączonego tuńczyka i pokoroją w kostkę paprykę. Całość posolić i popieprzyć do smaku, dodać posiekany koperek i tymianek, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10 - 15 minut tj. aż papryka będzie miękka.
- Do odcedzonego makaronu dodać powstały sos, wymieszać i podawać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
- Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym, ale może być także rozdrobniony czy w oleju.
- Smak sosu można wzbogacić o czosnek czy o papryczkę chili.
- Koncentrat pomidorowy można zastąpić sokiem pomidorowym, przy czym sos może wówczas nie mieć tak intensywnie czerwonego koloru.
- Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
- Można użyć makaronu o dowolnym kształcie oraz papryki o dowolnym kolorze.
Kocham spaghetti z tuńczykiem!
OdpowiedzUsuńA ja nie jadłam w takim wydaniu :) Super wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje
OdpowiedzUsuńJest pyszne! Polecam.
OdpowiedzUsuńNo na pewno jest pyszne. Inaczej być nie może. Zwłaszcza jak zdjęęcia są takie apeteyczne :)
OdpowiedzUsuńSpaghetti robiłam z przepisu wczoraj ale wyszło mi coś za kwaśne, może za dużo koncentratu pomidorowego... Hmm nie wiem. Może nie mój gust :-)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń