Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek.
Do tego drobno posiekana cebula.
A całość skropiona sokiem z cytryny i oblana jogurtem.
Pycha!
Składniki:
- 1 kg czerwonych buraków;
- 2 średnie jabłka;
- 1 duża cebula;
- 300 g jogurtu greckiego;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- Sól;
- Pieprz;
- Cukier.
Sposób przygotowania:
- Buraki obrać, umyć, ugotować i wystudzić.
- Zimne buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- W misce wymieszać ze sobą starte buraki i jabłka oraz pokrojoną cebulę. Dodać sok z cytryny i jogurt. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Całość dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Najlepszymi burakami do tej surówki są odmiany podłużne, gdyż są słodsze od okrągłych. Ja zazwyczaj używam, ze względu na większą dostępność, tych okrągłych, a surówka wychodzi bardzo smaczna.
- Surówka widoczna na zdjęciach została wykonana z 1/2 podanych składników.
- Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub octem spirytusowym.
- Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
- Surówkę można podać przyozdobioną kleksem jogurtu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Super surówka zrobiłem i polecam
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń