wtorek, 1 października 2013

Surówka z buraków z jogurtem

Surówka z buraków z jogurtem...
Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek.
Do tego drobno posiekana cebula.
A całość skropiona sokiem z cytryny i oblana jogurtem.
Pycha!
























Składniki:
  1. 1 kg czerwonych buraków;
  2. 2 średnie jabłka;
  3. 1 duża cebula;
  4. 300 g jogurtu greckiego;
  5. 1 łyżka soku z cytryny;
  6. Sól;
  7. Pieprz;
  8. Cukier.
























Sposób przygotowania:
  1. Buraki obrać, umyć, ugotować i wystudzić.
  2. Zimne buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Jabłka umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  5. W misce wymieszać ze sobą starte buraki i jabłka oraz pokrojoną cebulę. Dodać sok z cytryny i jogurt. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Całość dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Najlepszymi burakami do tej surówki są odmiany podłużne, gdyż są słodsze od okrągłych. Ja zazwyczaj używam, ze względu na większą dostępność, tych okrągłych, a surówka wychodzi bardzo smaczna.
  2. Surówka widoczna na zdjęciach została wykonana z 1/2 podanych składników.
  3. Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub octem spirytusowym.
  4. Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
  5. Surówkę można podać przyozdobioną kleksem jogurtu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


2 komentarze: