wtorek, 1 października 2013

Kotlety mielone z cukinii

Kotlety mielone z cukinii...
Złocista i chrupiąca skórka na zewnątrz.
A wewnątrz delikatna i kremowa cukinia.
Zdrowsza odmiana dla tradycyjnego mielonego.
Zapraszam!
 Składniki:
  1. 1 duża cukinia;
  2. 100 g startego sera mozzarella;
  3. 1 jajo;
  4. 1 duża, zwykła bułka;
  5. 2 średnie cebule;
  6. Sól;
  7. Pieprz;
  8. Olej;
  9. Bułka tarta.


Sposób przygotowania:
  1. Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dobrze odcisnąć i odlać wodę.
  2. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
  3. Bułkę namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć.
  4. Do odciśniętej cukinii dodać podsmażoną cebulę (odsączoną z tłuszczu), odciśniętą bułkę, jajo i stratą na tarce o grubych oczkach mozzarellę. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. W przypadku gdyby masa była zbyt rzadka dodać bułkę tartą.
  5. Z masy formułować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
  6. Kotelty podawać na ciepło do obiadu (u mnie z surówką z buraków z jogurtem i zapiekanymi ziemniakami), na zimno na kanapki lub jako przekąskę na zimno.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Masa na kotlety nie może być rzadka. Jeśli taka jest, należy ją zagęścić sporą ilością bułki tartej. W przeciwnym razie kotlety nie będą się dobrze formułować, a także będą się rozwalać podczas smażenia.
  2. Kotlety z cukinii są bardzo delikatnie, dlatego należy je bardzo ostrożnie przewracać na patelni i przekładać na talerz.
  3. Z podanych składników wychodzi około 9 kotletów.
  4. Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem.
  5. Bułka na kotlety może być czerstwa.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


4 komentarze:

  1. Właśnie konsumuję.
    Po usmażeniu i rozłożeniu na talerze nagła refleksja: "Zaraz, a gdzie ta mozzarella?" W składnikach była, a w przepisie ani słowa,więc zapomniałam :)
    Ale mielone fajne, delikatne i całkiem smaczne - podałam z ziemniakami z wody i duszoną marchewką. Następnym razem mocniej doprawię, dodam ser, a marchewkę zastąpię jakąś chrupiącą surówką. Przepis ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę - już uzupełniłam przepis. Cieszę się, że mimo braku sera kotlety smakowały.
      Pozdrawiam.
      Gospodyni Miejska

      Usuń