Złocista i chrupiąca skórka na zewnątrz.
A wewnątrz delikatna i kremowa cukinia.
Zdrowsza odmiana dla tradycyjnego mielonego.
Zapraszam!
Składniki:
- 1 duża cukinia;
- 100 g startego sera mozzarella;
- 1 jajo;
- 1 duża, zwykła bułka;
- 2 średnie cebule;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej;
- Bułka tarta.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dobrze odcisnąć i odlać wodę.
- Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
- Bułkę namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć.
- Do odciśniętej cukinii dodać podsmażoną cebulę (odsączoną z tłuszczu), odciśniętą bułkę, jajo i stratą na tarce o grubych oczkach mozzarellę. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. W przypadku gdyby masa była zbyt rzadka dodać bułkę tartą.
- Z masy formułować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
- Kotelty podawać na ciepło do obiadu (u mnie z surówką z buraków z jogurtem i zapiekanymi ziemniakami), na zimno na kanapki lub jako przekąskę na zimno.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Masa na kotlety nie może być rzadka. Jeśli taka jest, należy ją zagęścić sporą ilością bułki tartej. W przeciwnym razie kotlety nie będą się dobrze formułować, a także będą się rozwalać podczas smażenia.
- Kotlety z cukinii są bardzo delikatnie, dlatego należy je bardzo ostrożnie przewracać na patelni i przekładać na talerz.
- Z podanych składników wychodzi około 9 kotletów.
- Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem.
- Bułka na kotlety może być czerstwa.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
ale bym takie zjadla ! pycha
OdpowiedzUsuńWłaśnie konsumuję.
OdpowiedzUsuńPo usmażeniu i rozłożeniu na talerze nagła refleksja: "Zaraz, a gdzie ta mozzarella?" W składnikach była, a w przepisie ani słowa,więc zapomniałam :)
Ale mielone fajne, delikatne i całkiem smaczne - podałam z ziemniakami z wody i duszoną marchewką. Następnym razem mocniej doprawię, dodam ser, a marchewkę zastąpię jakąś chrupiącą surówką. Przepis ok.
Dziękuję za uwagę - już uzupełniłam przepis. Cieszę się, że mimo braku sera kotlety smakowały.
UsuńPozdrawiam.
Gospodyni Miejska
Ciekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń